xcounter
#

Бундесвер має проблеми не тільки з "бронею" та САУ, це ми ще не писали про їх ударні вертольоти Tiger

29106
Вертоліт Eurocopter Tiger збройних сил Німеччини, ілюстративне фото з відкритих джерел
Вертоліт Eurocopter Tiger збройних сил Німеччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Німецьке військо зараз у такій ситуації, коли їх куций "броньований кулак" не має адекватної підтримки ані з повітря, ані вогнем артилерії

Зазвичай, коли Німеччина починає визнавати ті чи інші "технічні" проблеми із поставкою того чи іншого озброєння для ЗСУ, зокрема бронетехніки, у ЗМІ або соцмережах можна прочитати коментарі приблизно такого роду – "мовляв, це просто нерішучий Шольц шукає привід затримати поставку життєво необхідної для нас зброї".

Тут варто більш об’ємніше пояснити ситуацію – німецький бундесвер має системні проблеми із боєздатністю не лише свого куцого "броньованого кулака", але й і з технічним станом тих систем озброєння, які Україна уже не просить, або ще не просила, наприклад – артсистеми чи ударні гелікоптери.

Читайте також: Німеччина розширює виробництво боєприпасів одразу у двох східних країнах НАТО
Вертоліт Eurocopter Tiger збройних сил Німеччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наприклад, наприкінці грудня 2022 року стало, що зараз боєздатними є лише 30% самохідних гаубиць PzH 2000 в строю бундесверу. І цей факт варто ще раз повторити – сухопутні війська бундесверу в 62,6 тисяч "багнетів"зараз можуть розраховувати лише на 36 стволів самохідної артилерії типу PzH 2000, при повній відсутності ствольної буксируваної артилерії.

І тут німецьким воякам лишається сподіватись лише на те, що усі заявлені "на папері" 134 буксирувані та самохідні міномети калібру 120 мм – справні і можуть тривалий час вести вогонь.

PzH 2000 бундесверу, ілюстративне фото з відкритих джерел

У відкритих джерелах можемо зустріти цифру, що зараз ЗСУ мають п’ять ракетних систем Mars II. І схоже, це на п’ять систем більше, аніж має сам бундесвер. Бо перші із 20 модернізованих до стандарту Mars II системи М270 німецька армія почала отримувати лише в 2022 році, "підрядники трохи підкачали". І перші комплекси цього типу Берлін мусив передати саме ЗСУ, щоб виконати власні зобов’язання, навіть у збиток боєздатності німецького війська.

M270 німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Врешті, станом на листопад 2021 року армійська авіація бундесверу "на папері" мала 51 ударних гелікоптерів Eurocopter Tiger. Із них формально лише 40 машин були на стадії оперативної готовності, фактично готовими до застосування було ще менше вертольотів, а в 2019 році німецькі "Тигри" взагалі не літали через складнощі із несучим гвинтом.

Обсяг технічних проблем із обслуговуванням Eurocopter Tiger уже тоді став настільки великим, що уже в тому ж листопаді 2021 року Німеччина почала перемовини із США про можливу поставку AH-64 Apache на заміну "Тиграм". Щоправда, за весь цей час німці та американці так і не просунулось у питанні можливої закупівлі "Апачів", бо виявилось актуальнішою інша закупівля в інтересах обороноздатності Німеччини – винищувачі F-35, 100 мільярдів євро лише за 35 літаків.

Вертоліт Eurocopter Tiger збройних сил Німеччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Подібні до описаних вище нюанси завжди потрібно враховувати, коли виникає питання – а чому та чи інша країна не дає нам озброєння, котре потрібне Україні "тут і зараз".

Eurocopter Tiger бундесверу, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Німеччина випробовує "танкетки" з ПТРК, поки має проблеми із надійністю БМП