xcounter
#

Німеччина розширює виробництво боєприпасів одразу у двох східних країнах НАТО

Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів
9637

Проблему з виробництвом боєприпасів схоже німці вирішили "взяти за роги" у прямому сенсі без зволікань

Щодо проблем з виробництвом артилерійських боєприпасів було написано доволі багато матеріалів, тому вкрай позитивно те, що цю проблему почали вирішувати доволі активно. Тим паче, враховуючи те, що цим зайнялась німецька промисловість.

Зокрема міністр економіки Румунії Флорін Спетару у своїй заяві 4 січня 2022 року підтвердив, що Німеччина планує збудувати на румунській території завод по виробництву збройного пороху. І також - інвестувати в реконструкцію одного із боєприпасних заводів, який почне по суті "з нуля" виготовляти снаряди калібрів 152-мм і 155-мм.

Читайте також: Чи зможуть країни НАТО наростити випуск 155-мм боєприпасів чи снарядний голод стане глобальним

І хоча яка саме німецька компанія буде реалізовувати цей проект не вказується, до цього активно циркулювала інформація, що це буде німецький Rheinmetall. Скільки грошей на це планується витратити, також поки не розкривається. Але зазначається, що Румунія в бюджет на 2023 рік заклала 10 мільйонів євро на "реконструкцію заводу по виробництву снарядів", розповідає портал Defense Romania, тому можливо, що проект буде спільним.

Снаряди "радянського" калібру 152-мм, фото ілюстративне

Уряд Румунії при цьому офіційно заявляє, що ці "боєприпасні" проекти не спрямовані на підтримку України, і працюватимуть лише на потреби румунського війська та армій країн Альянсу. Але з іншої сторони, як контраргументують автори Defense Romania, створення додаткових потужностей по виробництву снарядів в інтересах НАТО все одно полегшують Заходу можливість постачання для ЗСУ додаткових боєприпасів калібру 152-мм і 155-мм.

Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь із САУ CAESAR калібру 155 мм, кінець 2022 року, фото з відкритих джерел

Портал Defense Romania також вказує, що зараз в Румунії працюють декілька профільних підприємств: пороховий завод Фегераш, завод Carfil в Брашові (виготовляє постріли до реактивних гранатометів), фабрика Uzina Mecanică Plopeni (запалювальні боєприпаси), Uzina Mecanică Mija (виготовляє гранати для військових та поліцейських), а головне - завод Tohan, що виготовляє 122-мм постріли до ствольної артилерії та РСЗВ радянського виробництва.

Румунська САУ Model 89 калібру 122 мм, локальна копія радянської САУ "Гвоздика", ілюстративне фото з відкритих джерел

Але на цьому плани німецької промисловості відносно розширення боєприпасів не завершуються. Як офіційно повідомив Rheinmetall, він виграв контракт на будівництво заводу з виробництва вибухової речовини в Угорщині у місті Варпалота. Завод має виробляти вибухівку для артилерійських, танкових та мінометних боєприпасів.

Побудоване підприємство буде спільним з угорською держкомпанією N7 Holdin. А також підкреслено, що основним покупцем продукції нового підприємства стане сам Rheinmetall. Вартість контракту окреслена фразою "цифра в низькому тризначному діапазоні у мільйонах євро". Єдиний аспект, який необхідно враховувати, це те, що на будівництво підприємства має піти три роки і першу продукцію він має випустити у 2027 році.

І схоже, що в Rheinmetall цілком вбачають не просто ситуативну, а сталу тенденцію у попиті на боєприпаси. Особливо якщо пригадати той факт, що у 2022 році бундесвер закупив боєприпасів лише 1 мільярд євро при нормативній потребі в близько 20 мільярдів євро.

Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь , ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: У BAE показали, як виглядає надсучасне виробництво артилерійських боєприпасів на десятки тисяч снарядів на рік (відео)