xcounter
#

Німеччина випробовує "танкетки" з ПТРК, поки має проблеми із надійністю БМП

9927
Випробування авіадесантної машини Wiesel 1 із протитанковим комплексом MELLS, грудень 2022 року, фото – Deutsches Heer
Випробування авіадесантної машини Wiesel 1 із протитанковим комплексом MELLS, грудень 2022 року, фото – Deutsches Heer

Тим більш, що ізраїльські ПТРК Spike LR забезпечують їм пристойну дальність стрільби до 5,5 кілометрів

В грудні 2022 року німецький бундесвер провів цикл випробувань перших модернізованих бойових машин десанту Wiesel 1, оснащеної протитанковим комплексом MELLS - ліцензійною версією ізраїльського ПТРК Spike LR із дальністю стрільби до 5,5 км.

Щоб вивести таку машину на випробування, знадобилось аж 3 роки - технічне завдання на модернізацію протитанкової версії авіадесантних "танкеток" Wiesel армія Німеччини видала ще в листопаді 2019 року, виконавцем робіт стала компанія Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG).

Читайте також: Як літаки ЗСУ адаптували під JDAM, і як такими бомбами битимуть по рашистам

До робіт по модернізації ці протитанкові "танкетки" були оснащені американськими ПТРК BGM-71 TOW. Такі комплекси ідеально підходили для Wiesel в плані забезпечення стійкості ходу машини, але припинили задовольняти німецьких військових в плані інших характеристик - мало того, що дальність стрільби складає максимум 3,7 км (залежно від модифікації), так ще й оператор має по дротам "вести" ракету до цілі, поки не відбудеться влучання.

Протитанкові комплекси MELLS мають довершеніші характеристики - мало того, що дальність стрільби складає до 5,5 км, так і вогонь можна вести без прямої видимості цілі за рахунок телевізійного наведення, що забезпечує додаткову живучість для мініатюрної машини із довжиною корпусу 3,2 метри, бойовою масою 2,9 тонн та екіпажем всього в 2 особи.

Щоб встановити MELLS на Wiesel, "танкетку" довелось по суті "перекроювати" заново, зокрема через більшу довжину пускової установки та ракет, у порівнянні з BGM-71. Окрім того, бундесвер ставив завдання подовжити строк до 2030 року строк служби цих машин, виробництво яких відбувалось у 1989-1992 роках.

Процес модернізації авіадесантних машин Wiesel для бундесверу, фото з відкритих джерел

По цій причині роботи по модернізації авіадесантної бронемашини Wiesel і тривали аж 3 роки – деякий час, наприклад, знадобився на відновлення виробництва запчастин.

Випробування авіадесантної машини Wiesel 1 із протитанковим комплексом MELLS, грудень 2022 року, фото – Deutsches Heer

Ситуація в чомусь виглядає колоритно. Німецька армія має проблеми із кількістю боєздатних БМП, бо найсучасніша Puma вартістю 18 мільйонів євро за машину показала свою вкрай низьку надійність. А от натомість із протитанковими "танкетками" - виявилось, що все гаразд.

Втім, навіть кількість Wiesel в строю - це теж маркер проблем із боєздатністю збройних сил Німеччини, які лише скорочувались останні десятиріччя. Обсяг виробництва цих "танкеток" склав 325 машин, а от станом на кінець 2021 року в строю було лише 73 одиниці Wiesel із 20-мм гарматою та лише 102 одиниці Wiesel у протитанковій версії, тобто кількість бронемашин цього типу скоротилась майже вдвічі.

Німецькі авіадесантні машини Wiesel, із ПТРК TOW та 20-мм гарматою відповідно, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Штурмовик розбився, розрахунки із M167 Vulcan схибили - наявний результат для Кореї з відбиття атаки дронів КНДР