xcounter
#

В Іспанії порахували, скільки мають є Leopard 2, і що з цього насправді можна було б передати ЗСУ

13890
Іспанський Leopard 2E, ілюстративне фото з відкритих джерел
Іспанський Leopard 2E, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як виявилось, передача іспанських танків для України "впирається" також у питання захисту іспанських анклавів на території Марокко

Аналітики іспанського порталу Infodefensa видали публікацію, в якій шукали відповідь на два питання – скільки танків Leopard 2, і яких модифікацій зараз мають збройні сили Іспанії, і що з цього насправді можна було б передати як військову допомогу Україні.

Вони при цьому виходили із того, що в рамках "танкової коаліції" Заходу скоріш за все будуть передаватись саме танки Leopard 2A4, як найбільш поширеної моделі. І що якщо Іспанія таки ухвалить політичне рішення дати танки для ЗСУ, то краще давати машини саме із стройових частин. Бо повернення до варіанту з відновленням ОБТ із баз зберігання уже є недоцільним, бо Україні танки потрібні "тут і зараз".

Іспанський Leopard 2A4, ілюстративне фото з відкритих джерел

Найбільш поширеними в строю іспанської армії є танки версії Leopard 2E – загалом 239 машин, із яких 219 стройових, 4 навчальні та 16 у версії БРЕМ. Ці ОБТ розподілені між 4 механізованими бригадами сухопутних військ ЗС Іспанії, також до роти таких танків має контингент іспанських військ в Іспанії.

Leopard 2E виготовлялись на базі Leopard 2A6, в рамках спільного іспано-німецького оборонного проекту, та відрізняються посиленим бронезахистом. Поставка таких танків почалась в 2004 році, та коштувала майже 2 мільярди євро за тодішнім курсом. Втім, за логікою авторів Infodefensa, варіант з передачею Leopard 2E все рівно відпадає, бо більш ймовірним є варіант з танками Leopard 2A4.

Іспанські Leopard 2E під час спільних навчань НАТО, фото - Reuters

Формально "на папері" Іспанія має аж 108 танків Leopard 2A4, поставку яких оплачувала Німеччині "в розстрочку" із 1994 по 2016 роки, із середнім платежем 17 мільйонів євро в рік. Із цієї кількості 53 танки фактично стоять на зберіганні в промзоні "Касетас", місто Сарагоса. Саме з цієї бази зберігання Іспанія влітку 2022 року планувала дати танки Україні.

Інші 55 машин в строю розподілені між двома кавалерійськими полками "Монтеза" та "Алькантара", дислокованих в іспанських містах Сеута та Мелілья відповідно. Нюанс в тому, що ці міста – фактично анклави на узбережжі Марокко, і ці позиції є стратегічно важливими для Мадрида. Очевидно, що для підтримання боєздатності танків цих "марокканських" полків іспанські військові критично "роззули" на запчастини поставлені на зберігання Leopard 2A4.

Тому для Іспанії виникає такий вибір – чи готова вона "пожертвувати" боєздатністю свої військ на узбережжі Марокко, щоб дати танки для ЗСУ.

Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел