xcounter
#

Abrams для ЗСУ можуть бути швидше ніж оголошувалось: рішення щодо конкретної програми допомоги ще не прийнято

Abrams M1A2 SEP (всі фото DoD US)
Abrams M1A2 SEP (всі фото DoD US)
5349

Рішення щодо передачі танків Abrams може здійснюватися не тільки за довгостроковою програмою USAI, а значно швидшим "президентським вилученням"

Попри те, що у США вже оголосили, що передача до України танків Abrams буде проходити за програмою Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI), тобто машини ще необхідно виготовити й строки їх передачі здвинулись до кінця 2023 року, все цілком може бути не настільки песимістичним.

Спеціалізоване видання Breaking Defense поспілкувалось з першим заступником помічника держсекретаря Бюро по військово-політичним питанням [Bureau of Political-Military Affairs] Стенлі Брауном [Stanley Brown]. Попри назву посади, мова йде про другу людину у цьому Бюро, яке відповідає за питання передачу та продаж озброєння, та є частиною Держдепу США, який вже очолює державний секретар.

Читайте також: Як на стратегічному рівні у повітрі США та союзники охороняють Байдена під час візиту до України
Abrams M1A2 SEP
Abrams M1A2 SEP

І за словами Стенлі Брауна рішення виділити танки саме за програмою USAI - ще немає й можлива їх передача із запасів армії США за програмою президентського вилучення (PDA). Або це може бути комбінація передачі машин за обома програмами. А конкретне рішення ще обговорюється, як і конкретна версії машин, які можуть бути вилучені із запасів, виготовлені на потужностях General Dynamics Land Systems або взагалі бути стройовими машинами.

Слова представника державного департаменту США, певною мірою хитають теорію про те, що передача Abrams до України із раніше оголошеною затримкою впирається у секретність броні американських танків та інших елементів, що могло потребувати участі General Dynamics Land Systems за програмою USAI. Більше того, виникають питання щодо реального часу підготовки танків для України за цією програмою, бо якщо рішення не прийнято, то й роботи навряд розпочались.

Abrams M1A1
Abrams M1A1

Але це цілком може бути реакцією на те, що європейські союзники України поки не можуть сказати впевнено про можливість формування танкової бригади ЗСУ на Leopard 2. Більше того, проблеми навіть з формуванням двох танкових батальйонів зразка ЗСУ.

Якщо з танків Leopard 2A4 Польща, Норвегія, Канада та Іспанія змогли набрати 30-32 машини, то з Leopard 2A6 наразі набрано лише 17 - 14 від Німеччини, ще 3 від Португалії. Тобто загалом поки перша партія складається з 49 Leopard 2 і цей показник доволі віддалений від 93 танків, якщо рахувати у танковій бригаді ЗСУ та навіть до 84 машин, якщо міряти у танковій бригаді НАТО.

Leopard 2A5
Leopard 2A5 збройних сил Данії

Й у США чудово бачать, що європейська частина Альянсу, разом із Швецією, Фінляндією та Канадою поки не можуть спільними зусиллями виділити у короткостроковій перспективі лише 5% від "паспортних" двох тисяч Leopard 2. Й тому, цілком можливо, зможуть відреагувати на реальну ситуацію.

Читайте також: За яких умов у США можуть змінити думку про ATACMS та літаки та чому не варто вірити у міф про "падіння підтримки"