xcounter
#

За яких умов у США можуть змінити думку про ATACMS та літаки та чому не варто вірити у міф про "падіння підтримки"

4233
Ракетна система M142 HIMARS, фото ілюстративне
Ракетна система M142 HIMARS, фото ілюстративне

Про зброю, підтримку з боку США та розпад РФ

Чи насправді спостерігається падіння рівня підтримки допомоги Україні серед американського населення, чому нам (поки що) не дають ATACMS та бойові літаки та чи є в Пентагоні та Конгресі прихильники розпаду РФ – про це та інше у розмові з Юрієм Ванетиком, адвокатом та членом ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT (США) у рамках програми "Воєнні підсумки дня", яку для каналу Еспресо готує команда Defense Express. До вашої уваги – текстовий варіант цієї розмови.

Під час Мюнхенської конференції з безпеки віцепрезидент США Камала Харріс заявила, що російські війська в Україні чинили масштабні та систематичні злочини: напади на цивільне населення, вбивства, тортури, зґвалтування та депортацію, зокрема, дітей. Вона наголосила, що після розгляду доказів – немає сумнівів у тому, що РФ скоїла злочин проти людства. Які наслідки такі жорсткі заяви з боку США матимуть для російського політичного та військового керівництва?

— В нас у цьому плані позиція дуже чітка. Буде посилення санкцій і буде побудова у Європі сильніших коаліцій, аби ще більше ізолювати Російську Федерацію. Це те, про що кажуть політики в нас, у Вашингтоні, де я зараз перебуваю.

путін рф трибунал
Всі причетні до військових злочинів в Україні, зокрема й президент путін, мають бути покарані

Стосовно відповідальності, трибуналів тощо. Я думаю, що це станеться лише тоді, коли в Росії зміниться керівництво. Коли саме це станеться – велике питання. Звісно, будуть суди. Вони будуть і у Європі, і у США. Суди за різні фізичні, моральні та економічні збитки, завдані українцям. Я впевнений, що це неодмінно відбудеться.

— Згідно з деякими соцопитуваннями спостерігається падіння рівня підтримки допомоги Україні серед американського населення. Чому так відбувається? Це – наслідки роботи Fox News чи якісь інші причини впливають на настрої американців?

— Я такого ніде не чую і ніде не відчуваю. Можливо, якісь опитування щось подібне й демонструють, але американці мають дуже позитивний настрій щодо підтримки України.

гаубиця m777 155-мм Україна США рф війна
ЗСУ ефективно б’ють окупантів з гаубиць M777 та іншої американської зброї, постачання якої аж ніяк не збирається зупинятися

Так, є сегмент у Республіканській партії, який складається з двох груп. Одна група каже, мовляв, підтримувати війну – це не добре, що з гуманітарних причин помирають українці і що треба в цьому плані, так би мовити, ледь не "здаватися" росіянам...

Президент США Джо Байден 20 лютого прибув з неанонсованим візитом в Україну

Друга група каже, що, мовляв, США повинні займатися собою, не повинні брати участь у чужих конфліктах, котрі для Америки не зрозумілі через пропаганду, у тому числі, і таке інше.

Але таких політиків загалом – меншість. Тому, я сказав би, що у США дуже сильна підтримка України і я не відчуваю, щоб вона спадала. Настрій в американців потужно спрямований у бік підтримки вашої країни.

— Українці кажуть, що для перемог на полі бою потрібні ATACMS, бойові літаки, касетні боєприпаси. Але, в американських пакетах військової допомоги так і немає цих систем озброєнь. Можете пояснити, чому так?

— Я можу лише висловити своє припущення. Я думаю, що справа у вищезгаданих групах у Республіканській партії, які тиснуть, боячись розширення конфлікту, можливо, з гуманітарних міркувань.

ATACMS ракета Україна США
Україні потрібні ракети ATACMS з дальністю 300 км

Думаю, що це зміниться, якщо республіканці набудуть справжньої сили. Думаю, що, незважаючи на велику відповідальність та дещо іншу риторику, військової підтримки буде більше. Все тому, що це – у стилі та логіці республіканців при вирішенні подібного типу питань та конфліктів, який ми сьогодні бачимо у вашій частині Європи.

— Для України обриси перемоги та майбутня безпека – це не лише вихід на кордони 1991-го року, а й розпад Росії на частини. Чи є у Конгресі та Пентагоні прихильники глибокого та системного вирішення проблеми російської загрози шляхом розчленування Росії на менш потужні компоненти?

— В нас про це говорять. У США вважають, що це було б, можливо, й добре, але не бачать такого шансу. Є водночас страх, що з’являться внаслідок такого розпаду незрозумілі та не прогнозовані нові країни, котрі вже будуть суверенними республіками й матимуть ядерну зброю. Але, скажу так, що це було б не набагато гірше за те, що зараз відбувається в РФ.

PC-24
PC-24 "Ярс, фото ілюстративне

Тому, в нас, звичайно, такий варіант був би бажаним. За прикладом розпаду Радянського союзу. Але, це зараз більше розмова теоретичного плану.

Я не знаю, чи є в нас якісь конкретні дії у цьому напрямі, окрім санкцій, які на це можуть виводити. Але, ми розуміємо, що країна навіть у жорсткому санкційному режимі може довго існувати, як-то, наприклад, Іран.

— Фактор України та форми її перемоги у цій війні. Яку роль він грає вже чи гратиме у президентській кампанії у США? Україна впливає на те, яким чином майбутні претенденти на пост президента США формують свій політичний порядок денний?

— Так, впливає. Те, що зараз відбувається – дуже серйозний конфлікт. Це – величезна війна. З усіх причин – і з гуманітарних, і з політичних. Це – геополітична війна. Війна за те, як світ далі правитиметься. Чи це буде колоніальне угрупування, яке сьогодні демонструє себе Росією, чи це буде наш проблемний, але вільний демократичний світ.

Тож, в нас зараз ті, хто збирається балотуватися, говорять про це. Вони говорять про те, як вони бачать підтримку України, як реагуватимуть на Росію, яким шляхом добиватимуться відповідальності РФ тощо. В принципі, вони вже зараз намагаються себе таким чином розділити, щоби показати, як і чим саме в подібних питаннях вони відрізнятимуться один від одного.

Але, ці позиції більше – внутрішньоамериканські. Тому, я не думаю, що Україна має сильно реагувати на різну риторику, яка лунає між республіканцями та демократами. Вони просто усі вже готуються до виборів.

Читайте також: У США назвали нову причину, чому не передають ATACMS Україні: справа не тільки в міфічних "червоних лініях"