xcounter
#

У США назвали нову причину, чому не передають ATACMS Україні: справа не тільки в міфічних "червоних лініях"

10757
Ракета ATACMS, фото ілюстративне
Ракета ATACMS, фото ілюстративне

Ракети ATACMS надали б можливість ЗСУ влаштувати нову потужну "бавовну" по тилах окупантів, але у США кажуть, що поки не змінили свою думку щодо постачання цих ракет - і ось чому

Питання передачі Україні ракет ATACMS для систем M142 HIMARS та M270 MLRS "висить у повітрі" вже не один місяць, але США наразі так і не дало "зелене світло" на постачання цих ракет ЗСУ, натомість обравши "проміжне" рішення у вигляді високоточних GLSDB із дальністю 150 км.

GLSDB  ракета ЗСУ Україна США
GLSDB (джерело: SAAB)

І якщо раніше головним аргументом проти передачі ракет ATACMS було побоювання, що це стане надто "агресивним" кроком з боку адміністрації Байдена і може "перетнути" ту саму міфічну "червону лінію", то тепер, як повідомляє видання Politico з посиланням на чотири власні джерела, відмова у передачі ATACMS пояснюється ще й занепокоєнням США у тому, що їм не вистачить ракет для себе, якщо вони почнуть віддавати ці ракети Україні.

Читайте також: США погодили продаж Польщі HIMARS за 10 млрд доларів з ATACMS та GMLRS-ER: оголошена кількість пускових та ракет

ракета ATACMS пуск
Пуск ракети ATACMS, фото ілюстративне

Так, один з американських чиновників у розмові з Politico відзначає, що військові не наважуються давати "зелене світло" щодо передачі ATACMS Україні, бо хочуть підтримувати певний рівень цих боєприпасів у себе на складах.

Один з високопоставлених чиновників Пентагону відзначає, що формуючи будь-який пакет оборонної допомоги для України у США передусім враховують власну готовність і власні запаси. І також відзначає, що "наразі є й інші способи надати Україні можливості, необхідні їй для ураження цілей".

Крім того, нещодавно в одному з інтерв’ю Лора Купер, представник Пентагона з питань РФ, України та Євразії, заявила, що "ми завжди дивимося на наявність наших запасів, ми дивимося на виробничі потужності, і це правильно для всіх можливостей".

Зрештою, у Politico відзначають, що США не планують включати нове озброєння, як-от ракети ATACMS чи винищувачі F-16 у новий пакет оборонної допомоги, про який оголосять цього тижня, а зосередяться на боєприпасах, протиповітряній обороні та запасних частинах.

Щодо безпосередньої кількості ракет ATACMS, то у виданні відзначають, що компанія Lockheed Martin за останні два десятиріччя виробила близько 4000 цих ракет у різних конфігураціях – деякі з них продали союзникам, ще 600 були випущені військами США під час боїв у війнах у Перській затоці та в Іраку.

Водночас варто також згадати про те, що США до 2024 року, серед усього, планують "наштампувати" ще 1700 оперативно-тактичних ракет ATACMS, тому можна обережно припустити, що після того, як американське військо стане отримувати нові ракети, в нього на складах "знайдуться "зайві" ATACMS, які б могли посилити ЗСУ.

Читайте також: Чи справді HIMARS можна "модифікувати" так, щоб не можна було стріляти ATACMS