xcounter
#

Пакет допомоги США на 2,175 млрд доларів з GLSDB й не тільки: детально та уважно про строки

Пуск GLSDB (фото: SAAB)
Пуск GLSDB (фото: SAAB)
11848

Попри наявність у переліку озброєння високоточних GLSDB, які дозволяють бити на 150 км, особливу увагу необхідно звертати на строки та інші вкрай цікаві пункти допомоги ЗСУ від США

У Пентагоні 3 лютого оголосили про новий пакет військової допомоги для України у розмірі 2,175 млрд доларів, який містить нове далекобійне озброєння - GLSDB, що дозволяє завдавати високоточних ударів на дальності до 150 км. Окрім того, у ньому значна частина присвячена засобам протиповітряної оборони та артилерії.

Водночас, як завжди треба звертати увагу на програми, за якими надається те чи інше американське озброєння. Бо існують два окремих механізми. Перший: "президентське вилучення" (Presidential Drawdown), за яким зброю передають із запасів збройних сил США. За ним строк передачі максимально короткий та становить лише час на доставку цього озброєння до України та, за необхідності, строк навчання.

Читайте також: Грузія після 2008 року так і не змогла відбудувати армію, тому й не наважується виступати проти Кремля

БМП Bradley Україна
БМП Bradley для ЗСУ йдуть за "президентським вилученням" - все максимально швидко (фото: DoD US)

Другий: Ініціатива сприяння обороноздатності України (Ukraine Security Assistance Initiative - USAI), за яким озброєння замовляється у виробника, що може означати значно довші строки його надходження до України, бо це озброєння ще треба виготовити.

У новому пакет допомоги озброєння розділилось за програмами наступним чином. За "президентським вилученням" із запасів армії США передається озброєння вартістю 425 млн доларів:

  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • артилерійські боєприпаси калібру 155 мм та 120-мм мінометні міни
  • 190 великокаліберних кулеметів з тепловізійними прицілами та боєприпасами для протидії БПЛА
  • 181 MRAP
  • 250 ПТРК Javelin
  • 2000 протитанкових ракет
  • протипіхотні міни Claymore та саперні заряди, спорядження для холодної погоди, засоби захисту та інше польове обладнання

допомога сша
Умовно, після оголошення передачі озброєння за "президентським вилученням" - його вже вантажать (фото: DoD US)

А ось за програмою USAI, коли озброєння замовляється у виробників, все інше на 1,75 млрд доларів:

  • два ЗРК HAWK
  • зенітні гармати та боєприпаси
  • обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами протиповітряної оборони України, а також обладнання для підтримки наявних можливостей протиповітряної оборони України
  • генератори для систем ППО
  • засоби протидії БПЛА
  • чотири РЛС повітряного спостереження;
  • 20 контрбатарейних РЛС та запасні частини для контрбатарейних радарів;
  • БПЛА Puma;
  • високоточні ракети (Precision-guided rockets)
  • Обладнання захищеного зв'язку, медичне приладдя, фінансування навчання, обслуговування та підтримки

ЗРК HAWK
Пускова ЗРК HAWK (фото: DoD US)

Під час брифінгу для ЗМІ у Пентагоні вже підтвердили, що GLSDB у цьому випадку проходить під рядком високоточні ракети (Precision-guided rockets). Але строки передачі цих ракет й досі залишаються офіційно не оголошеними.

Попри те, що у багатьох українських ЗМІ з'явилась інформація, що за даними Reuters GLSDB буде передано вже весною, але це посилання на публікацію від 28 листопада минулого року. За цей час в інших західних ЗМІ вже неодноразово з'являлась інформація, що ці боєприпаси ще необхідно виготовити й строки їх передачі можуть бути значно довшими. Також Reuters у своїй актуальній публікації вже не називає строки передачі GLSDB до України.

Єдиним варіантом того, що GLSDB можуть потрапити до України у короткостроковій перспективі є наявність вже готових виробів, які лише очікували на свого замовника на складі. Бо Boeing та Saab ще у 2018 році оголосили, що готові до серійного виробництва, але замовників на GLSDB не знайшлось.

Й попри те, що GLSDB є лише гібридом двигуна від некерованого реактивного снаряда M26 та високоточної бомби GBU-39, строки передачі наразі цілком можуть впиратися не у самі строки виготовлення, а розгортання серійного виробництва цих боєприпасів.

А у виготовленні GLSDB окрім самих Boeing та Saab беруть участь ще мінімум шість постачальників про що писав той самий Reuters ще у листопаді. Як і те, що після укладання договору можливо лише почати виробництво GLSDB "низького темпу". Останнє прямо означає й те, що навіть після старту виробництва на створення значної кількості цих боєприпасів піде далеко не "два-три тижні".

GLSDB
GLSDB (джерело: SAAB)

Але сам факт оголошення від США передачі більш далекобійних засобів ураження може цілком позитивно вплинути на рішення союзників передати власні більш далекобійні засоби ураження, які поки були обмеженні позначкою можливостей GMLRS для HIMARS, тобто, 84 км.

Але пакет допомоги від США містить й ще один доволі цікавий пункт із "обладнанням" для інтеграції ЗРК, ракет та РЛС до системи ППО України, а також "обладнання" для підтримки її можливостей. Це доволі розмите формулювання під час брифінгу журналісти спробували уточнити, але посилаючись на делікатність теми прес-секретар міноборони США Пат Райдер фактично залишив питання без чіткої відповіді, відмітивши ефективність української ППО та те, що таке "обладнання" має зробити її ще ефективнішою.

Читайте також: Норвегія визначилася із танком: обирала між Leopard 2 і K2, перші машини будуть у 2026