xcounter
#

Норвегія визначилася із танком: обирала між Leopard 2 і K2, перші машини будуть у 2026

9474
Норвегія визначилася із танком: обирала між Leopard 2 і K2, перші машини будуть у 2026

Норвегія зрештою визначилася з танками, хоча раніше взагалі хотіла відмовитися від закупівлі "важкої" броні

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, міністр оборони Бйорн Арільд Грам та міністр фінансів Трюгве Слагсволд Ведум під час спільної пресконференції повідомили, що Норвегія зрештою ухвалила рішення про закупівлю основних бойових танків Leopard у Німеччини, повідомляє видання NRK.

Leopard 2A7
Німецький Leopard 2A7, фото ілюстративне

Наразі відомо, що у рамках контракту концерн Krauss-Maffei Wegmann Group має виготовити для Норвегії 54 одиниці танків Leopard 2А7 з опціоном на ще 18 додаткових танків. Очікується, що перші танки Норвегія має отримати у 2026 році.

Як відзначається, таке рішення було прийнято за результатами аналізу війни в Україні – прем’єр-міністр стверджує, що ця закупівля має посилити обороноздатність Норвегії.

Загалом процес вибору танків в Норвегії – а в конкурсі брали участь всього дві машини, німецький Leopard 2 та південнокорейський K2 – проходив не без суперечок. Зокрема, ще минулого року очільник норвезьких збройних сил Ейрік Крістофферсен казав, що Норвегії взагалі не треба купляти танки – бо, мовляв, війна в Україні зробила Росію слабкою, і взагалі увагу треба приділяти іншим видом озброєння.

Втім, в інтерв’ю виданню Крістофферсен зауважив, що зрештою задоволений тим, що Норвегія вирішила закупити 54 танки, а не 72, як планувалося раніше, бо "вивільнені" кошти можна спрямувати на далекобійні засоби, протиповітряну оборону, а також безпілотники, які продемонстрували свою ефективність під час війни в Україні.

Читайте також: Норвегія також може посилити ЗСУ БМП CV90: про яку максимальну кількість може йти мова та що ще необхідно враховувати