xcounter
#

Норвегія також може посилити ЗСУ БМП CV90: про яку максимальну кількість може йти мова та що ще необхідно враховувати

CV9030 (фото: DoD US)
CV9030 (фото: DoD US)
7188

CV90 від Норвегії для України будуть більш ніж доречні, враховуючи передачу півсотні цих БМП ще й Швецією

Міноборони Норвегії розглядає можливість передати до України бойові машини піхоти CV90, які стоять на озброєнні країни. Запит від оборонного відомства до норвезького генштабу стосовно визначення кількості БМП, які можливо буде передати вже створений, повідомляє видання TV2.

Крок Осло цілком логічний й фактично продовжує розширення підтримки України, бо раніше Норвегія вже оголосила намір передати танки Leopard 2. Більше того, передача норвезьких CV90 цілком може бути синхронізована з передачею півсотні аналогічних машин Швецією.

Дивіться також: Як рашисти окопались на Мелітопольському напрямі навколо Токмака та до чого готуються ЗСУ

Але необхідно розуміти реальні можливості Норвегії щодо кількості машин, які можуть бути передані. Відповідно до Military Balance за 2021 рік норвезькі збройні сили мають сумарно лише 137 CV90 різних версій.

CV9030 норвезької армії (фото: Hæren)

Справа в тому, що сама по собі CV90 для Норвегії відрізнялась від базової версії CV9040, яку прийняли на озброєння у Швеції. Зокрема Норвегія замовила версію із 30-мм автоматичною гарматою Bushmaster II замість 40-мм Bofors і ці машини отримали окрему назву CV9030, а їх часткова локалізована версія - CV9030N.

CV9040
CV9040 шведської армії
CV9030N також позначається, як CV90 Mk I, машина також отримала додаткові зміни від оригінальної CV9040, зокрема трохи потужнішу версію двигуна та додаткового люка командира.

Але наприкінці 2010-х років Норвегія провела часткову модернізацію парку БМП й оновила машини у розвідувальній та командирській версії, останні отримали додаткове позначення CV9030N (CP) і вони відрізняються доволі характерним кулеметним бойовим модулем надбудованим над баштою.

Таких машин, за приблизною оцінкою від 15 до 40, тому більш вірогідно, що до України може потрапити немодернізована версія.

Відносно ж максимальної можливої кількості, то навряд Норвегія зможе передати більше ніж близько 10 одиниць, що й так буде становити значний відсоток від наявних машин у строю.

Читайте також: Які крилаті та балістичні ракети має Ізраїль, і чи можна ними знищити завод по виробництву Shahed-136