xcounter
#

США погодили продаж Польщі HIMARS за 10 млрд доларів з ATACMS та GMLRS-ER: оголошена кількість пускових та ракет

Польща отримає HIMARS
Польща отримає HIMARS
5657

За дійсно астрономічні кошти Варшава отримає не тільки готові HIMARS, а й можливість частково локалізувати їх виробництво

Управління воєнного співробітництва міністерства оборони США (Defense Security Cooperation Agency) опублікувало погодження на продаж Польщі ракетних систем HIMARS, що є обов'язковою умовою для укладання контракту на їх закупівлю.

Максимальна вартість угоди визначена у розмірі 10 млрд доларів за які Варшава може розраховувати на 18 пускових M142 HIMARS та 468 пускових модулів. Також у дозволі входять наступні ракети:

Читайте також: Якщо Польща дасть Україні МіГ-29, на передачу та освоєння перших "бортів" знадобиться 2-3 місяці
  • 461 M30A2 (GMLRS-AW)
  • 521 M31A2 (GMLRS-U)
  • 532 XM403 (GMLRS-ER AW)
  • учбові ракети з меншою дальністю польоту
  • 45 M57 (ATACMS)
M142 HIMARS
M142 HIMARS

Таким чином Польща може розраховувати на 982 ракети GMLRS з дальністю польоту до 84 км, 532 одиниці GMLRS-ER, які ще перебувають у розробці та мають дальність до 150 км. Також у дозвіл увійшли 45 балістичних ракет M57 ATACMS з дальністю польоту у 300 км.

Зазначимо, що певні ЗМІ під час публікацій переплутали "артилерійські частини" із кількістю готових пускових й зазначають, що Польща придбає саме 468 HIMARS.

Але в опублікованому дозволі прямо йдеться про те, що мова йде про 18 одиниць M142 HIMARS "launchers" - пускових та 468 HIMARS Launcher Loader Module kits - пускових модулів. Але останні не варто плутати із Launch Pod - "пакетів", які складаються з шести ракет та якраз й встановлюються у Launcher Loader Module.

HIMARS
M142 HIMARS та його Launcher Loader Module

Простою мовою Польща може закупити 18 готових HIMARS та поставити 468 "артилерійських частин" на власне шасі й фактично частково локалізувати виробництво цієї зброї та уніфікувати шасі.

Також важливо зазначити, яку саме дальність ураження отримає Військо Польське з новою зброєю. Особливо враховуючи те, що у Білорусі тепер розміщується так зване "спільне військове угрупування" з армією РФ, а сам Мінськ отримав із порушенням цілого ряду безпекових домовленостей ОТРК "Искандер".

Дальність GMLRS-ER та ATACMS
Дальність GMLRS-ER та ATACMS

Й завдяки ATACMS під прицілом може знаходитись значна частина Білорусі, включно з Мінськом, а завдяки GMLRS-ER - значна частина тактично-оперативної глибини порядків потенційного противника.

Також, для розуміння розміру угоди у 10 млрд доларів зазначимо, що за майже такі самі гроші Фінляндія рік тому закупила 64 винищувачів F-35A Block 4 з усім комплектом озброєння.

Читайте також: Смачна ціль для "бавовни" лише у 100 км від кордону з Україною: авіабаза у Курську, яку рашисти активно використовують (супутникові знімки)