xcounter
#

Франція розгорнула бойові лазери Helma-P для боротьби з дронами під час Олімпіади

7860
 Helma-P
Helma-P

Helma-P належить до експериментальних зразків лазерної зброї та пропалює БПЛА

На фоні розвитку дронів, які легко можуть стати дуже загрозливою зброєю терористів, у Франції де сьогодні, 26 липня, у Парижі відкриються Олімпійські ігри боротьбі з ними приділили дуже серозну увагу.

І для захисту від них було вирішено використати експериментальні системи, включно із бойовим лазером Helma-P від Cilas. Про це повідомлено французькою агенцією з оборонних інновацій (Agence de l'innovation de défense). Яка також вказала, що додатково розгорнуті підрозділи з антидроновими рушницями NEROD, дрони-перехоплювачі, а також інші засоби, які будуть об'єднані у єдину мережу обміну інформацією SAP (Shared Air Situation).

Читайте також: РФ знову направила бойові кораблі на Кубу, але сил вистачило лише на фрегат без ракет, який 10 років був на ремонті

Водночас саме лазеру Helma-P приділена трохи більше увага, що легко пояснюється інноваційністю та тим, що цей зразок озброєння ще не вийшов за менші експериментальних зразків. Над цим бойовим лазером почали працювати ще у 2017 році, а на випробування Helma-P вийшла у 2020 році. З 2023 року почали тести на фрегаті Forbin, який належить до класу Horizon.

Також існує наземна мобільна версія Helma-P, яка встановлюється на бронемашині Sherpa. На ньому бойовий лазер об'єднаний з кулеметним бойовим модулем та системою радіолокаційного виявлення цілей.

Helma-P

Можливості Helma-P визначені, як здатність знешкоджувати шляхом пропалювання малих дронів на дальності до 1 км, або засліплювати їх на дальності до 3 км. Вартість прототипу Helma-P, на основі замовлення головним управління озброєння міноборони Франції від 2022 року становив 10 млн євро.

Додамо, що декілька днів тому міністр оборони Франції Себастьян Лекорню у заяві щодо забезпечення антидронової безпеки показав фото із роботою саме лазерного комплексу по квадрокоптера типу Mavic. А також додав, що робота з протидії та знищення БПЛА розпочались ще за тиждень до початку Олімпіади.

Також аналогічні заходи безпеки та той самий набір протидронових засобів буде використаний і на Паралімпіаді, які пройдуть з 28 серпня по 8 вересня. І зрештою для Helma-P саме ці змагання цілком можливо, що стануть першим реальним бойовим хрещенням. Бо навряд хтось буде проводити різницю між квадрокоптером-камікадзе чи скидом та спробою мирного мешканця зафільмувати з дрона Олімпіаду. А тому всі дрони будуть просто знешкоджуватись у зоні дії.

Саме тому, до реальної бойової ефективності французького лазера буде прикута значна увага. Бо загальна концепція використання лазерів у боротьбі із дронами. Бо, наприклад, у ВМС США вже прямо говорять, що до реальних бойових лазерів ще дуже далеко.

Читайте також: Як швидко Rheinmetall та Leonardo поставлять нові танки та БМП італійському війську