xcounter
#

Як швидко Rheinmetall та Leonardo поставлять нові танки та БМП італійському війську

3223
KF51 Panther. Фото: Rheinmetall
KF51 Panther. Фото: Rheinmetall

У Leonardo сподіваються, що їхню спільну роботу з Rheinmetall зрештою можна буде використати для участі у проєкті "євротанка"

На початку цього місяця німецька Rheinmetall та італійська Leonardo підписали меморандум про взаєморозуміння, у рамках якого озвучили плани зі створення спільного підприємства, метою якого буде передусім розробка нового основного бойового танка і виробництво бойової машини піхоти Lynx для програми наземних систем італійського війська.

Передумовою такого союзу став провал оборонного співробітництва Leonardo з KNDS - нагадаємо, йшлося про спільне виробництво Leopard 2A8IT, але сторони не змогли узгодити питання про частки у виробництві. У випадку ж співпраці Leonardo та Rheinmetall частки вирішили поділити порівну - по 50%.

Читайте також: 337 млн доларів за літак: Італія купує винищувачі за дійсно фантастичним цінником

Тепер же гендиректор Leonardo Роберто Чінголані стверджує, що італійське військо може отримати нові танки і гусеничні бойові машини вже протягом трьох років з моменту підписання контракту (наголосимо, що контракт ще не підписано) і що зрештою створений танк може стати учасником пан’європейської програми MGCS (Main Ground Combat System), цитує його слова видання Defense News.

Італійські основні бойові танки Ariete
Італійські основні бойові танки Ariete

Причому Чінголані навіть не відкидає розвитку подій, коли зрештою для подальшого співробітництва по наземних системах буде підписано угоду з KNDS попри провал співпраці у минулому - мовляв, Франція, Німеччина та Італія зрештою можуть об’єднатися, щоб "створити один з кращих танків у світі для виходу на світові ринки".

Гендиректор Leonardo повідомив, що вже у вересні планують запустити спільне підприємство, а підписати контракти - до кінця року. Таким чином, перші бойові машини піхоти Lynx італійське військо отримає орієнтовно у 2026-2027-х роках, а нові танки наприкінці 2027 - протягом 2028. Роботи будуть розподілені наступним чином - у Німеччині робитимуть близько 40% робіт зі складання машин, і 60% - в Італії, з яких 50% припадатиме на Leonardo і ще 10% - на італійський філіал Rheinmetall.

Так, за попередніми планами у зоні відповідальності Rheinmetall буде, звичайно, шасі, трансмісія, силова установка тощо, башта залишається за Leonardo, а озброєння можуть постачати як італійці, так і німці - залежно від тієї чи іншої версії машини.

Щодо ймовірної подальшої участі у програмі MGCS, то Чінголані відзначає наступне - що вони мають бути відкритими та гнучкими у цьому плані, але поки що не впевнений, чи буде той же танк KF51 Panther конкурентом для MGCS або ж зрештою йтиметься про співпрацю.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Rheinmetall може отримати дійсно фантастичне замовлення в Італії аж на 20 млрд євро - йдеться про довгостроковий проєкт на 15 років із постачання 200 танків KF51 Panther та ще 350 бойових машин піхоти KF41 Lynx.

Читайте також: Якщо дуже хочеться Tucano, але не можна купити в Бразилії, то копію роблять в Італії