xcounter
#

Італія готова на 20 млрд євро закупити у Rheinmetall рекордну кількість танків та БМП

KF51 Panther
KF51 Panther
3831

Після зірваного контракту із KNDS на Leopard 2A8IT, Рим різко розгортається у бік KF51 Panther

Німецький оборонний гігант Rheinmetall може отримати рекордне замовлення на виробництво бронетехніки від Італії. Мова йде про загальну суму 20 млрд євро, яка розрахована на 15 років.

Саме у такий строк та за таку суму Rheinmetall має поставити 200 танків KF51 Panther та 350 бойових машин піхоти KF41 Lynx, про що пише з опорою на власні джерела Handelsblatt.

Читайте також: Білорусь катає на параді іранський "Шахед" під видом "нової вітчизняної розробки"
KF41 Lynx
KF41 Lynx

З боку Defense Express зазначимо, що дням в італійській пресі з'явився інсайд щодо скорого об'єднання італійського Leonardo та Rheinmetall у сфері бронетехніки якраз з метою виконання замовлення для збройних сил Італії. Але називались дещо інші цифри щодо планів спільного виробництва - 280 KF51 Panther та понад 1000 БМП Lynx, хоча фінальна ціна вказана та сама - 20 млрд євро, хоча і з розрахунку на 10 років.

А загалом історія про можливе партнерство з Rheinmetall є результатом зірваного контракту із KNDS, на постачання та спільне виробництво Leopard 2A8IT. При цьому причиною скасування стало нібито бажання Італії отримати значно більший ступінь локалізації, ніж був готовий надати KNDS. Зокрема, за не офіційною інформацією, мова йшла про частину електронних компонентів та башти та навіть шасі.

Leopard 2A8
Leopard 2A8

Тобто виходить, що Rheinmetall проявив значно більшу гнучкість у питанні часток локалізованого виробництва. Але у німецькій компанії наразі взагалі не стали коментувати ці інсайди та закликали дочекатися офіційного повідомлення.

І варто додати, що мова йде про потенційно дійсно рекордний контракт для Rheinmetall. До цього у 2020 році німці уклали з Угорщиною контракт на постачання та спільне виробництво 218 бойових машин піхоти Lynx KF41 за 2 млрд євро.

При цьому німецький оборонний гігант планував продати Італії БМП Lynx ще на рівні 2022 року, вбачаючи можливість замінити цією розробкою БМП Dardo, яка вироблялась на початку 2000-х років, і зараз знаходиться на озброєнні італійської армії у кількості 165 машин.

Але ще більш важливим для Rheinmetall буде перший контракт на KF51 Panther, який наразі є, по суті, лише баштою, яка наразі встановлюється на Leopard 2. Більше того, ця башта не отримала кінцевого вигляду, про що прямо говорить демонстратор KF-51U, що був показаний на виставці Eurosatory 2024.

KF-51U
KF-51U

У випадку контрактування, KF51 Panther не просо нарешті отримає нове шасі, а офіційний статус реального танка для замовлення, в першу чергу у країнах НАТО, як альтернативу Leopard 2 та Abrams. Хоча варто зазначити, що у складі Leonardo немає профільних підприємств у цій сфері. Тому можливо очікувати під'єднання Iveco Defense Vehicles, який нібито якраз дуже хоче поглинути Leonardo.

Хоча також не виключно, що все виробництво KF51 Panther завершиться встановленням башти на італійський танк C1 Ariete, наразі їх у строю 150, при 200 вироблених. Але справа в тому, що міноборони Італії й так проводить модернізацію 125 танків Ariete та хотіла докупити 125 танків Leopard 2A8IT. Тобто наразі яким саме буде італійський KF51 Panther залишається головною інтригою.

Читайте також: Скільки коштує один звичайний патрон 5,56x45 для штурмових гвинтівок