xcounter
#

Білорусь катає на параді іранський "Шахед" під видом "нової вітчизняної розробки"

4227
Виробництво Shahed-136, фото ілюстративне
Виробництво Shahed-136, фото ілюстративне

Ще у 2023 році у Білорусь приїжджала делегація іранських інженерів, але досі невідомо, чи дійсно в країні розгорнули бодай складання дронів-камікадзе типу Shahed

Білорусь на честь дня незалежності сьогодні, 3 липня, провела військовий парад, на якому, серед усього, було "вперше" представлено "нову вітчизняну розробку" — ударні безпілотні літальні апарати з бойовою частиною до 52 кг і швидкістю до 180 км/год та дальністю дії до 2000 км.

Звичайно, що під "новою вітчизняною розробкою" йдеться про іранський дрон-камікадзе типу Shahed, який російські окупаційні війська експлуатують під назвою "Герань-2". Судячи з усього, в Білорусі цей ударний безпілотник отримав назву "Кочевник", на одному з дронів можна побачити номер "Ы3502".

Читайте також: Білорусь вкотре показала БТР-V2 як альтернативу БТР-82, але машина досі в серію не пішла

Нагадаємо, що фактично мова про іранські дрони-камікадзе в Білорусі йшла ще у 2022 році, тоді про них говорили у контексті, а чи використовує РФ чи безпілотники з території РБ, коли восени 2022 року російське окупаційне військо вперше здійснило удар цим озброєнням по території Київської області.

Згодом, вже у 2023 році, коли у липні очільник так званого міноборони Білорусі Віктор Хренін був з візитом в Ірані і зустрічався з іранським міністром оборони бригадним генералом Мохаммадом Реза Аштиані, то з’явилася інформація, що сторони ймовірно серед усього могли обговорювати питання виробництва дронів-камікадзе типу "Шахед" на території Білорусі.

Також минулого року "Центр національного спротиву повідомляв", що іранські інженери були з відрядженням у Білорусі, і що до організації зустрічі також була причетна ФСБ РФ, йшлося про системне налагодження виробництва дронів в Білорусі в інтересах РФ.

Водночас станом на сьогодні невідомо, чи дійсно в Білорусі розгорнули виробництво дронів-камікадзе типу Shahed або ж щонайменше їхнє складання, або ж йдеться про чергову спробу залякування з боку РБ включно з показовою "раптовою перевіркою боєготовності" із ракетними системами "Полонез" тощо.

Раніше Defense Express розповідав, як РФ розгортає виробництво Shahed-136 — детально про цей ірано-російський проєкт "Алабуга" у цифрах, строках та важливих деталях.

Читайте також: Як Білорусь в 2018 році зробила робота під кулемет від Ка-29, а потім РФ вкрала елемент розробки