xcounter
#

Як Білорусь в 2018 році зробила робота під кулемет від Ка-29, а потім РФ вкрала елемент розробки

5438
Білоруський "Берсерк" під ГШГ-7,62, архівне фото з відкритих джерел
Білоруський "Берсерк" під ГШГ-7,62, архівне фото з відкритих джерел

Тут показовим є усе – і сам масштаб крадіжки, і завдання, під яке це робиться

Ворожі пропагандисти заявляють, що "простий російський інженер" Ігорь Васільєв створив чергову "аналоговнєтну" розробку, а саме – адаптував чотириствольний авіаційний кулемет ГШГ-7,62 калібру 7,62 мм для установки на катери або інші рухомі платформи для боротьби з нашими морськими дронами. Якщо в загальних рисах, то ГШГ-7,62 можна назвати радянською спробою в "аналог Minigun" через концептуальну подібність – кілька стволів, які обертаються під час стрільби.

А в цьому випадку "аналоговнєтность" полягає в тому, що Васільєв начебто самостійно вигадав, що на ГШГ-7,62 можна замінити газовий двигун на електричний для обертання стволів кулемета, що в свою чергу начебто і дозволило адаптувати цей зразок для стрільби по катерам-камікадзе. Та регулювати темп стрільби в діапазоні від 300 до 1500 пострілів на хвилину.

Читайте також: У Польщі не знайшлось кому ремонтувати САУ Krab та самохідні міномети Rak
Російські пропагандисти демонструють зразок адаптованого авіаційного кулемета ГШГ-7,62, червень 2024 року, стоп-кадр відео із соцмереж

Окремо деталізуємо, що кулемет ГШГ-7,62 спочатку використовувався як елемент озброєння підвісних гондол ГУВ-8700 для оснащення ударних вертольотів Ми-24, тепер же кулемет ГШГ-7,62 заодно є встроєним елементом озброєння у корабельних Ка-29. З чого випливає, що якщо певну кількість кулеметів цього типу російські загарбники після певного "апгрейду" в теорії можуть таки використати для захисту від "безекіпажних катерів" Сил оборони України.

Що в свою чергу заодно ставить питання про те, що для оснащення наших морських дронів є перспективним нарощувати використання різних засобів самооборони, як уже наприклад "засвічені" реактивні вогнемети РПВ-16 або ж 122-мм направляючі під реактивні снаряди від БМ-21, щоб завчасно вражати розрахунки російських кулеметів на катерах чи кораблях.

ГШГ-7,62, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але тут заодно варто підкреслити, що росіяни по суті вкрали цю розробку під ГШГ-7,62, яку тепер хочуть використовувати у війні на Чорному морі. Тут буквально вийшла історія в стилі "Чєрєпанов – винахідник паротяга", в сенсі коли росіяни присвоюють новації, створені до них.

Річ у тім, що "апгрейд" цього самого ГШГ-7,62 із установкою електродвигуна для кращої роботи кулемета зробили ще білоруси в 2018 році, коли створили роботизовану платформу "Берсерк", або ж РОК "Берсерк". Перша публічна презентація цієї платформи пройшла на виставці MILEX-2019.

Білоруський "Берсерк" під ГШГ-7,62, архівне фото з відкритих джерел

РОК "Берсерк" мав заявлену бойову масу 2,2 тон, озброєння – два кулемети ГШГ-7,62 із сумарним боєзапасом 3000 патронів. При цьому, що цікаво, білоруси заявляли, що цей їх робот начебто здатен виявляти цілі на дистанції аж до 10 кілометрів та може автономно працювати аж 24 години. Але після 2020 року "сліди" цієї розробки раптом "губляться".

Навіть якщо базові характеристики по РОК "Берсерк" білоруси могли явно завищити, то сам факт вдосконалення ними ГШГ-7,62 із установкою електродвигуна на кулемет виглядає цілком реалістичним. І тут доволі показово, що росіяни зуміли вкрасти в білоруських "колег" лише напрацювання по кулемету, а не всю платформу, під яку вдосконалювалась "радянська спроба в Minigun".

Білоруський "Берсерк" під ГШГ-7,62, архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: Туреччина продала зенітні Korkut неназваній країні - у 2021 році він пропонувався ЗСУ і це аналог Skynex