xcounter
#

Туреччина продала зенітні Korkut неназваній країні - у 2021 році він пропонувався ЗСУ і це аналог Skynex

8843
Korkut
Korkut

Korkut від Aselsan - сучасний артилерійський зенітний комплекс, ефективність яких у реальній війні чудово демонструє німецький Skynex

Турецька оборонна компанія Aselsan уклала контракт на експорт зенітних артилерійських самохідних систем Korkut, що стало першим випадком продажу цієї зброї поза межі країни.

Наразі поки це неофіційна інформація, яка розповсюджена турецькими профільними ЗМІ і її, на момент публікації, Aselsan не підтвердив. Будь-які деталі щодо цієї угоди не повідомляються, невідомо яка саме країна закупила ці системи, у якій кількості, за якою ціною та які строки постачання.

Читайте також: РФ влаштувала таємничу операцію на місці потоплення корвета "Циклон"

На фоні цього з боку Defense Express можливо нагадати, що ще у 2021 році з'явилась інформація про намір Aselsan запропонувати Міноборони України закупити Korkut. Водночас всі ці плани, якщо вони й були, не встигли реалізуватись до 24 лютого 2022 року. А попри появу інформації, що перемовини продовжувались у листопаді 2022 року, рішення вочевидь так і не було прийнято. При цьому залежало воно вже вочевидь не скільки від Києва, скільки від Анкари.

Водночас продаж Korkut в поточних умовах цілком логічним до будь-якої країни. Бо мова йде про доволі цікавий комплекс, який вже знаходиться на озброєнні турецької армії й призначений для забезпечення протиповітряної оборони на ближніх дистанціях.

Korkut для знищення цілей використовує спарені 35-мм автоматичні гармати Oerlikon KDC-02, які за ліцензією виробляються у МКЕК. Одразу слід зазначити, що швейцарська Oerlikon з 2000-х років належить Rheinmetall. Дальність вогню становить 4 км при швидкострільності 1100 на хвилину (550 на ствол). За бажанням замовника до засобів ураження може бути доданий ПЗРК.

Korkut

Вкрай важливо, що Korkut підтримує боєприпаси із дистанційним підривом. Це означає, що за своєю ефективністю він буде дотичним до Skynex.

За точність вогню відповідає цифрова система управління вогнем, яка підтримує автосупроводження цілі. А за виявлення та наведення відповідає система із РЛС та оптико-локаційної станції. Також гармати Korkut стабілізовані, що дозволяє вести вогонь на ходу.

Але сама вогнева машина - лише частина системи, яка складається з трьох самохідних установок та одного командного пункту. Останній відповідає за виявлення цілей на більшій відстані завдяки оглядовій РЛС, яка має дальність до 70 км. Також він розподіляє цілі між вогневими машинами завдяки цифровій системі обміну інформацією та інтегрується до загальної системи ППО.

Korkut

Шасі для обох машин - FNSS ACV-30, що забезпечує швидкість до 65 км/год та дозволяє долати водні перешкоди вплав. Машини на цій базі також обрані Туреччиною і для ЗРК Hisar-A.

Читайте також: США уже 2 роки говорять про модернізацію Abrams, а тепер беруть ще 18 місяців на роботи