xcounter
#

Проти ракет та дронів рашистів є ще один "самохідний" варіант, але він має "турецьку прописку"

12133
Система протиповітряної оборони Korkut, зображення ілюстративне
Система протиповітряної оборони Korkut, зображення ілюстративне

Остаточне рішення ухвалюватимуть Анкара та Київ

Зараз Україна знаходиться в такій ситуації, коли нам для боротьби з "літаючими мопедами" та крилатими ракетами росіян потрібно усіма доступними шляхами посилювати щільність протиповітряної оборони. І тут буквально усі засоби нам підходять. Наприклад, під час свого візиту в Київ прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив про передачу 125 зенітних гармат та РЛС для виявлення дронів. Навіть якщо тут мова про передачу лише ЗУ-23-2 – це уже суттєва підтримка для ППО України.

Бо, наприклад, є такий варіант "дронебійки" - німецький зенітний танк Gepard, радари якого можуть "бачити" навіть балістичні ракети, а 35-мм гармати успішно знищують крилаті ракети та "Шахеди". Але боєкомплект до "Гепардів" обмежений, бо Швейцарія як виробник боєприпасів зайняла "нейтралітет".

Читайте також: Чим особливі комплекси Crotale NG, дві батареї яких Франція уже передала Україні
Зенітна САУ Gepard із складу ЗСУ, жовтень 2022 року, фото - Bild

Робота по тому, як захистити мирні міста України від російських крилатих ракет та дронів-камікадзе, триває постійно. І під час такої роботи виникають різноманітні варіанти.Наприклад, Defense Express із власних джерел стало відомо, що зараз опрацьовується варіант поставки для України зенітно-артилерійських комплексів Korkut виробництва турецької Aselsan.

Турецький комплекс Korkut має доволі цікаві характеристики. Повний склад комплексу – одна машина управління вогнем та 3 машини зі спареними 35-мм гарматами (ліцензійна копія Oerlikon KDC-02, яку виробляє турецька компанія МКЕК). Машина управління вогнем оснащена 3-D радаром для захоплення та відстеження цілей, має ефективний радіус дії в 70 км. Машини із 35-мм зенітними гарматами мають дальність стрільби до 4 км, темп – 1100 пострілів на хвилину, є опція установки також пускових труб для ПЗРК Stinger.

Для системи Korkut турецька Aselsan налагодила виробництво власних 35-мм боєприпасів Air Burst (ATOM). Заявляється, що такі снаряди суттєво підвищують ефективність комплексу Korkut при боротьбі з крилатими ракетами та дронами-камікадзе ворога. Заодно це знімає проблему, в якій є слова "Швейцарія" та "боєприпаси".

"На папері"все виглядає прекрасно, але тут питання, яку позицію займе уряд Туреччини у питанні передачі систем протиповітряної оборони для України. З однієї сторони, офіційна Анкара займає "діалектичну" позицію у відносинах з РФ та нашою державою як сторонами протиборства. З іншої сторони, Baykar Defence як важлива для влади Туреччини компанія окремо підкреслила, що агресія РФ не стане завадою добудувати завод по виробництву безпілотників в Україні. Та й сама Aselsan ще влітку 2021 року виражала готовність поставити нам системи Korkut. Хоча справді, тоді геополітична ситуація була принципово іншою.

Читайте також: Як країни НАТО захищали Туреччину від балістичних ракет й що з цього вийшло - показовий приклад операції Active Fence