xcounter
#

Британія виділяє 50 млн фунтів на "дронебійки" для України: про які зенітні гармати може йти мова

Mk 38 Machine Gun System
Mk 38 Machine Gun System
19245

Пошук зенітної артилерії для України впирається в те, що найпоширеніші на Заході Oerlikon GDF - зі Швейцарії, але у будь-якому випадку залишається не менш легендарний Bofors, який входить у британський оборонний гігант BAE

Після візиту прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака (Rishi Sunak), який традиційно не був оголошений заздалегідь, офіційний Лондон повідомив про надання військової допомоги України розміром у 50 млн фунтів.

Це спеціальний "транш", який призначений для протидії дронам-камікадзе іранського виробництва, який включає 125 зенітних гармат, системи протидії БПЛА з системами РЕБ та РЛС для виявлення дронів. Водночас увагу у цьому пакеті привертають саме зенітні гармати, які не значаться у переліку озброєння армії Британії. Й в цій ситуації є декілька варіантів таких систем, які невдовзі посилять Збройні Сили України.

Читайте також: Скільки коштує придбати південнокорейські вживані САУ на прикладі Фінляндії

Справа в тому, що найпоширеніші сучасні зенітні гармати західного зразка - це система Oerlikon GDF. Швидкострільна система з широкою можливістю автоматизації, до того ж вже знайома ЗСУ, бо саме вона є основою німецької зенітної самохідної установки Gepard. Але є одна проблема - вона швейцарська із всіма витікаючи з цього проблемами, які вже вплинули на постачання боєприпасів до Gepard.

Oerlikon GDF
Oerlikon GDF

Тому більш реалістичним варіантом є продукція шведської компанії Bofors, яка стала відома саме завдяки своїм артилерійським системам та зараз входить у британський оборонний гігант BAE. Якщо пам'ятати про принцип передачі не критичних для обороноздатності донора систем, то одразу згадується Bofors 40 mm L/70.

Ця зенітна система у сучасних версіях може поєднуватись у єдину систему з РЛС, оптичними локаційними станціями та командним пунктом, працюючи у єдиній системі з автоматичним наведенням на ціль. В цьому випадку участь самого розрахунку гармати зводиться виключно до заряджання.

Ще кращим випадком є Mk 38 Machine Gun System, яка призначена якраз для боротьби з БПЛА та іншими малорозмірними цілями, але розроблялась для кораблів.

Ця система одразу поєднує 25-мм автоматичну гармату M242 Bushmaster з темпом вогню у 180 пострілів за хвилину, оптичну систему прицілювання з лазерним далекоміром та довершену систему керування вогнем.

Система Mk 38 може бути доволі ефективна проти таких цілей, як Shahed-136. Особливо за рахунок доволі компактних розмірів для того, щоб встановити її на причіп й отримати сухопутну зенітну систему.

Але звісно є ще цілий сегмент варіантів, які пов'язані з тим, що Велика Британія може цілком закупити озброєння у третьої країни й передати Україні. А це відкриває простір до величезної кількості систем, починаючи від M61 Vulcan, завершуючи радянським ЗУ-23-2, або югославськими Zastava М55.

Читайте також: Навіщо РФ використала Х-55 з імітатором ядерного заряду: п'ять найбільш вирогодіних варіантів