xcounter
#

США уже 2 роки говорять про модернізацію Abrams, а тепер беруть ще 18 місяців на роботи

1965
M1 Abrams, ілюстративне фото від US DoD
M1 Abrams, ілюстративне фото від US DoD

На якому етапі зараз роботи по вдосконаленню цього танка

У травні 2024 року Армія США уклала контракт із компанією General Dynamics Land Systems (GDLS) на проектування нового варіанта танка Abrams. Вартість самого контракту наразі не розкривається, але вказується, що тривалість робіт складатиме до 18 місяців, і що ці напрацювання потім ляжуть в основу вимог від Армії США до перспективного M1E3.

Цікаво, що американські військові для себе визначають таку рамку в цих роботах – "такий фактор, як бюджет на розвиток технологій прямо визначатиме, наскільки можливо зробити це", тобто кардинально модернізувати Abrams, зокрема зменшивши його бойову масу до взагалі 60 тон, замість поточних 73 тон.

Читайте також: Як виглядає наче ціла РЛС С-400 після зустрічі із HIMARS: приклад з Бєлгородській області

При цьому, як далі розгортає в своїй публікації портал Defence News, перед самою GDLS стоїть доволі специфічне завдання – у межах можливого максимально вдосконалити "Абрамс", зокрема в плані силової установки та управління вогнем, і щоб серійна машина пішла у війська вже в 2027-2028 фінансових роках "в комплекті" із перспективною бойовою машиною піхоти XM30, яка має замінити собою БМП Bradley, і котра на даному етапі перебуває ще тільки на концептуальній стадії розробки.

Від Defense Express наголосимо, що це уже доволі показова історія тривалістю кілька років про те, як США підходять до питання вдосконалення M1 Abrams.

Почнімо із того, що ще у жовтні 2022 року та сама General Dynamics Land Systems показала концепт модернізації під позначенням AbramsX. Головні новації, які тоді заявлялись по цьому зразку - "гібридна" дизель-електрична силова установка, зменшені габарити корпусу та башти, наявність автомату заряджання та система управління вогнем на базі "штучного інтелекту".

Доволі показово, що уже на той момент американський ОПК та військові мали плюс-мінус однакове бачення щодо слабких місць цього танка, та як їх необхідно усувати.

Зліва направо лінійка перспективних бойових машин від General Dynamics Land Systems - "безпілотний тральник" TRX Breacher, бронетранспортер StrykerX, танк AbramsX та "винищувач дронів" Stryker Leonidas

Водночас, уже у вересні 2023 року з’явилось повідомлення про те, що у США змінили плани розвитку основного бойового танка, і тоді ж заодно стало відомо про те, яким має бути новий Abrams M1E3.

Тоді уже наголошувалось, що Abrams M1E3 стане продуктом переосмислення досвіду застосування танків у війні РФ проти України. І що згаданий вище AbramsX стане заодно "натяком", як в теорії має виглядати цей же Abrams M1E3, майбутні нариси по якому виглядають поки вкрай туманно.

Однак виходить, що американцям знадобиться проміжок орієнтовно в 5 років під першої концептуальної презентації до очікуваного строку поставок машин у війська, і цей проміжок часу знадобиться "всього лише" на усунення очевидних проблем уже заслуженого ОБТ.

M1 Abrams, ілюстративне фото від US DoD
Читайте також: Ірак замість С-400 хоче замовити корейський KM-SAM: цей ЗРК вже вичавив С-400 зі Сходу