xcounter
#

Ірак замість С-400 хоче замовити корейський KM-SAM: цей ЗРК вже вичавив С-400 зі Сходу

KM-SAM​​ Block 2 (Cheongung-II​)
KM-SAM​​ Block 2 (Cheongung-II​)
9344

KM-SAM також відомий, як Cheongung-II​, з Кореї активно захоплює ринок арабських країн і після ОАЕ та Саудівської Аравії мова пішла про Ірак

Ірак, який попри повалення режиму Саддама Хусейна все одно доволі активно скуповував російське озброєння, вирішив остаточно відмовитись від своїх планів та активізував закупівлю корейського зенітного ракетного комплексу середньої дальності KM-SAM.

Наразі мова йде ще про не офіційну інформацію, але, як пише Army Recognition, загалом мова йде про бажання закупити одразу вісім батарей KM-SAM у версії Block 2 (також відомий, як Cheongung-II), який має можливості протиракетної оборони. Вартість можливого контракту оцінена на рівні 2,56 млрд доларів.

Читайте також: ЗСУ FPV-дронами розгромили колону рашистів у Курській області: діяли за класикою (відео)
KM-SAM Block 2 Cheongung-II

Для KM-SAM Block 2 це вже третій експортний контракт після того, як Південна Корея у 2022 році підписала масштабну угоду з ОАЕ на 3,5 млрд доларів, а на початку 2024 року з Саудівською Аравією на 3,2 млрд доларів. За ці кошти країни мають отримати 12 та 10 батарей відповідно.

І якщо уважно придивитися до всіх цих трьох країн у питанні перемовин щодо посилення ППО, то можливо знайти доволі цікавий факт. Ще у 2007 році ОАЕ нібито вела із РФ перемовини щодо закупівлі С-400, але у підсумку відмовилась від цієї ідеї, але зараз купує корейський ЗРК. У 2017 році була досягнута домовленість про продаж С-400 до Саудівської Аравії, але у 2021 році відмовилась від намірів та надала перевагу THAAD.

А Ірак декларував намір закупити С-400 у 2019-2020 роках. Також нагадаємо, що Багдад у 2014 році замовив за 2,3 млрд доларів 48 ЗРГК "Панцирь" з яких станом на 2018 рік було поставлено близько половини. Але станом на 2022 рік контракт не було виконано і призначені на експорт машини Москва направила на фронт або поспіхом спробувати "закрити" дірки у ППО.

Тобто всі три країни відмовились від задумів й обрали корейський KM-SAM Block 2. При цьому причини такого вибору для арабських країн традиційні - намір диверсифікувати постачальників озброєння. Окрім того, безумовною перевагою корейського ЗРК є його ціна. Бо за одну батарею Сеул просить лише близько 320 млн доларів.

Зазначимо, що під батареєю у KM-SAM мається на увазі один ЗРК (якщо користуватися радянською термінологією). І батарея KM-SAM це одна РЛС, командний пункт, 4-6 пускових по вісім ракет на кожній. Додамо, що можливості KM-SAM Block 2, розробка якого була завершена у 2017 році, дозволяють перехоплювати аеродинамічні цілі та балістичні цілі.

Дальність знищення перших становить до 50 км з новими ракетами та до 40 км старими. Окрім того нова ракета може перехоплювати балістичні ракети на висотах до 20 км за рахунок кінетичного перехоплення (технологія hit-to-kill).

Ракета має комбіновану систему наведення, коли на маршевій ділянці кінцева точка маршруту оновлюється через радіоканал, а при наближенні до цілі починає працювати вже активна радіолокаційна головка самонаведення. Варто зазначити, що перша версія ракети KM-SAM Block 1 була створена російськими "Алмаз-Антей" та "Факел" на основі 9М96 для С-400. Але розробка тривала з 2001 по 2011 рік і завершилась до накладення санкцій на РФ за анексію Криму.

Читайте також: Що це за колісна САУ "Мальва", яку рашисти вже використали проти ЗСУ на Харківщині