xcounter
#

Саудівська Аравія купить в Південної Кореї ЗРК Cheongung-II на $3,2 млрд

2010
ЗРК Cheongung II KM-SAM, ілюстративне зображення з відкритих джерел
ЗРК Cheongung II KM-SAM, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Це буде вже другий експортний контракт на поставку цього комплексу

Міністерство оборони Південної Кореї 6 лютого 2024 року оголосило про укладений контракт вартістю 3,2 мільярди доларів на поставку неназваної кількості зенітно-ракетних комплексів Cheongung-II, вони ж KM-SAM Block II.

Строк виконання та інші деталі цього контракту не розкриваються. Відомо лише те, що це буде уже другий експортний контракт на поставку KM-SAM Block II, який вже має Південна Корея. В свою чергу, Саудівська Аравія купить ці південнокорейські ЗРК для заміни своїх MIM-23 Hawk. Про це пише портал Opex360.

Читайте також: Скільки коштує обслуговування вертольотів AH-64 Apache, UH-60 Black Hawk та CH-47 Chinook

Зазначається, що до складу однієї батареї ЗРК Cheongung-II, він же KM-SAM Block II входить мобільна РЛС, пункт управління та чотири пускові установки на 8 ракет кожна, які можуть знищувати повітряні цілі на дальності до 40 кілометрів та на висоті до 20 кілометрів.

До цього моменту Південна Корея у січні 2022 року уклала контракт на поставку Cheongung-II до Об’єднаних Арабських Еміратів. У цьому випадку також відомо лише про загальну вартість контракту – 3,5 мільярдів, кількість запланованих до поставки ЗРК, строк виконання та інші параметри не розкривались також.

ЗРК Cheongung II KM-SAM, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Південнокорейський ЗРК Cheongung-II, він же KM-SAM Block II має одну специфічну особливість – його попередник KM-SAM розроблявся в кооперації з РФ ще з 2001 року, учасником розробки з російської сторони був концерн "Алмаз-Антей".

Цей концерн створив радарну станцію, командний пункт та ракету з активною радіолокаційною головкою самонаведення, що заодно потім стало основою для російського ЗРК С-350 "Витязь".

Раніше Defense Express розповідав про те, хто буде виробляти компоненти до системи протиракетної оборони THAAD, яку хоче отримати та сама Саудівська Аравія.

KM-SAM
Читайте також: РФ хоче створити вогнеметний танк "Дракон" на базі ТОС-1 і ТОС-2