xcounter
#

Скільки коштує обслуговування вертольотів AH-64 Apache, UH-60 Black Hawk та CH-47 Chinook

4267
AH-64 Apache (всі фото: Australia MoD)
AH-64 Apache (всі фото: Australia MoD)

Вартість обслуговування американських військових вертольотів вимірюються у мільйонах доларів на рік

Міноборони Австралії, яке замінює свої MRH-90 Taipan на UH-60M Black Hawk, уклало угоду на комплексне обслуговування цих вертольотів, навчання та логістику з Lockheed Martin Australia.

Мова йде про п'ятирічний контракт загальною вартістю у 340 млн австралійських доларів - близько 200 млн доларів США - 221,6 млн доларів США. Ця сума розрахована на 40 Black Hawk, які планує закупити країна. Таким чином, річна вартість обслуговування одного Black Hawk оцінена у 1,1 млн доларів на рік у межах "комплексного" обслуговування.

Читайте також: РФ хоче створити вогнеметний танк "Дракон" на базі ТОС-1 і ТОС-2

UH-60 Black Hawk
UH-60 Black Hawk

Окрім цієї угоди, схожий контракт отримав Boeing Defense Australia, але на "початкове" обслуговування AH-64E Apache Guardian, які Австралія обрала на заміну Tiger. Він розрахований на сім років та має вартість у 306 млн австралійських доларів - близько 200 млн доларів США й стосується 29 ударних вертольотів.

Таким чином виходить, що "початкове" обслуговування одного Apache коштує 0,9 млн доларів на рік. Але, скоріш за все, реальні експлуатаційні витрати будуть значно більшими. Можливо, що у "початкове" обслуговування не внесені витрати на запасні частини, або певні види робіт.

AH-64 Apache
AH-64 Apache

Також чудово видно й різницю у вартості обслуговування на фоні ще одного контракту, на цей раз на важкі транспортні CH-47F Chinook. Вартість комплексного обслуговування 14 таких вертольотів на чотири роки складає 184 млн австралійських доларів - 120 млн доларів США. Тобто по 2,1 млн доларів США за рік на одну машину.

CH-47F Chinook
CH-47F Chinook

Причина такої різниці, можливо, якраз і є те, що мова йде про "комплексне", а не "початкове" обслуговування, доволі важкого вертольота, який має вдвічі більшу максимальну злітну вагу - 22,7 тонни у Chinook проти 10 тонн у Black Hawk.

Читайте також: РФ використала гіперзвуковий "Циркон" для удару по Києву: схоже, що цю путінську "вундерваффе" збили