xcounter
#

Україна та Австралія обговорюють передачу Abrams та вертольотів Tiger: на скільки може бути правдою

Австралійські Tiger (всі фото: Australian Defence Force)
Австралійські Tiger (всі фото: Australian Defence Force)
15793

Австралія у короткостроковій перспективі оновлює свій бронетанковий парк та ударні вертольоти, тому перемовини щодо них дійсно цілком можливі

Нібито австралійські танки Abrams та ударні вертольоти Tiger є предметом перемовин між Україною та Австралією. Перемовини щодо цього озброєння пов'язані з тим, що австралійські збройні сили замінюють стару версію танків Abrams M1A1 SA на нову M1A2 SEPv3, а також планують вивести з експлуатації 22 Tiger. При цьому строки виводу техніки доволі швидкі, танки та вертольоти мають бути виведені з експлуатації з 2025 року.

Але поки це не офіційна інформація, а скоріше просто вірогідність того, що це правда, бо про це з посиланням на власні джерела, повідомляє австралійське видання Australian Financial Review.

Читайте також: П'ять місяців на побудову нового війська з ультимативним ухилом на дрони: що пропонує Залужний

Зазначимо, що намір закупити нові танки Abrams M1A2 SEPv3 був прийнятий у межах програми Land 907 Phase 2 у 2021 році. Планувалось закупити 160 корпусів танків M1A1 та переробити їх на 75 M1A2 SEPv3, а також 29 штурмових машин M1150, 18 штурмових мостів M1074, 6 бойових евакуаційних машин M88A2 Hercules.

Abrams

Ці машини за планом мають повністю оновити танковий парк Австралії з 59 танків M1A1 SA, які вживаними були придбані у США у 2006 році.

Відносно ударних вертольотів Tiger, то у 2021 році австралійське оборонне відомство вирішило відмовитись від цих європейських ударних вертольотів та перейти на американські AH-64E Apache Guardian. За планом у 2025 році має початися постачання 29 вертольотів, які мають не лише повністю замінити 22 Tiger, а й збільшити авіапарк ударних вертольотів.

Tiger

Реноме Tiger таке, що назвати цю машину вдалою важко, вертоліт систематично страждає від низької операційної готовності. Від Tiger відхрестився базовий замовник у вигляді Німеччини, який замінює їх на прагматичні H145M, хоча Франція продовжує їх модернізацію.

Але у питанні чи реальна передача до України танків Abrams та ударних вертольотів Tiger, окрім загальної картини з ними, варто більше уваги приділити джерелу. Бо інформація про них, опублікована у той самій публікації під заголовком "Нам не потрібне ваше літаюче сміття". Нібито саме так можливу передачу F/A-18, які Австралія все одно збиралась утилізувати, а мова йде про 41 (як пише видання) винищувач, зустрів неназваний український високопосадовець з Повітряних сил. Австралійське видання не приводить його ім'я та посаду, але зазначає, що це відбулось у 2023 році під час зустрічі у Києві.

F/A-18

Ця інформація вже спростована речником Командування Повітряних сил. А з боку Defense Express, зазначимо, що дуже важко уявити ситуацію, коли на перемовинах щодо можливої допомоги можуть взагалі лунати такі формулювання.

Зрештою Україна отримає від європейських країн F-16, які не дуже молодші за австралійські F/A-18, а можливості цієї машини, яка створювалась, як палубна, у будь-якому випадку ширші за можливості легкого винищувача.

Також була піднята тема із MRH-90 Taipan, які Австралія утилізує, при цьому видання зазначило й пізно направлений запит від України й те, що австралійський уряд не оцінює потребу у цих машинах України й не проявив більшу ініціативу.

Таким чином, повертаючись до оцінки реальності передачі Австралією танків Abrams та ударних вертольотів Tiger, то поки дуже схоже, що були перелічені просто зразки, які теоретично можуть бути передані. При цьому, якщо в Abrams зацікавленість більш ніж виправдана, то щодо ударних вертольотів - назвати Tiger ідеальним кандидатом у будь-якому випадку доволі важко.

Читайте також: Морські дрони ГУР МОУ зграєю потопили ракетний катер РФ "Ивановец" з П-270 "Москит" (відео)