xcounter
#

П'ять місяців на побудову нового війська з ультимативним ухилом на дрони: що пропонує Залужний

5976
П'ять місяців на побудову нового війська з ультимативним ухилом на дрони: що пропонує Залужний

На думку Головнокомандувача ЗСУ лише новий підхід до використання дронів може забезпечити Перемогу, навіть за умов, коли у ворога значно більше ресурсів у всіх сферах

Оприлюднено нову статтю Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного, яка є логічним продовженням публікації "Сучасна позиційна війна та як у ній перемогти". Її повна версія, яка опублікована Збройними Силами України доволі об'ємна, але безумовно рекомендована до ознайомлення.

Водночас з боку Defense Express можемо виокремити найголовніше з неї, бо у випадку реалізації, це має перетворити Збройні Сили України на військо з абсолютно новими можливостями. І якщо колись ЗСУ дорікали тим, що вона є "маленькою радянською армією", то у випадку втілення цих змін українське військо перетвориться на потужну армію дронів у прямому сенсі цього слова.

Читайте також: Куди й чим влучили по аеродрому Бельбек у окупованому Криму
дрони зсу

Причини, чому це шлях до Перемоги доволі прості. Війна перетворилась на затяжну, де РФ зберігає паритет, як через слабкість та недієвість санкцій з боку цивілізованого світу, так й виснаженість запасів озброєння Заходу та його неготовністю до довготривалої підтримки України озброєнням, а також перемикання їхньої уваги на інші гарячі точки, які запалюються за командою Кремля.

На це накладається вже перевага ворога у людському ресурсі, на фоні поточних реалій з мобілізаційними підходами в Україні. Як і його ресурси та можливості військово-промислового комплексу у порівнянні з українським.

"З огляду на сказане вище, а також відповідно до умов війни сьогодення, чи не основним варіантом здобуття переваги є опанування всім арсеналом порівняно дешевих, новітніх та вкрай ефективних засобів, які швидко розвиваються", - пише Валерій Залужний у статті прямо говорячи про дрони.

З боку Defense Express пропустимо наведену у публікації детально розписану аргументацію чому саме дрони змінили та ще більше змінять правила поля бою. Зрештою навряд чи це дійсно сьогодні ще потребує додаткових пояснень. Тому одразу перейдемо до суті, що має бути "на виході".

Головнокомандувачем Збройних Сил України пропонується зробити на дрони, які використовуватись відповідно до мети кожної конкретної операції. Будуть це оборона, наступ, завоювання переваги у повітрі, удари по логістиці, виробничим потужностям тощо.

"Під час вирішення кожного оперативного завдання будуть створюватися необхідні ефекти, завдяки залученим силам і засобам. І саме вони, за рахунок технологічної переваги, мають діяти не за шаблоном і у відповідності принаймні до діючої доктрини".

Як приклади наведено можливість за рахунок дронів зменшити втрати у живій силі та техніці, потребу у них, уражати кораблі, берегову інфраструктуру, масовані раптові удари по критичних об'єктах у тилах. Але для цього необхідно "Силам оборони необхідно створити абсолютно нову державну систему технологічного переозброєння".

дрони зсу

Така система має включати розробку та науковий супровід, виробництво, підготовку та узагальнення бойового досвіду, безпосереднього застосування військ, гнучкого фінансування та логістики. А головне може бути створена у короткостроковій перспективі, яка окреслена межами п'яти місяців.

"З урахуванням вже фактично існуючої системи застосування, знайдених технічних рішеннях та вже створеної системи управління і набутого досвіду, а також за поглядами партнерів у сучасних умовах, створення такої системи з необхідним обсягом виробництва, може тривати до п’яти місяців".

За цей час цілком можливо створити всі структури, укомплектувати їх, підготувати персонал та накопичити ресурси, створити інфраструктурний, логістичний та доктринальний засіб. У випадку реалізації це дозволить "меншими ресурсами завдавати супротивнику максимального урону, зупинити агресію і убезпечити від неї Україну в майбутньому".

Також докладаємо повну версію статті Головнокомандувача ЗС України генерала Валерія Залужного: "Щодо сучасного дизайну військових операцій у російсько-українській війні: в боротьбі за ініціативу"

Читайте також: Milrem Robotics показала озброєного дронами-камікадзе бойового робота THeMIS на виставці в ОАЕ