xcounter
#

Куди й чим влучили по аеродрому Бельбек у окупованому Криму

21541
Супутниковий знімок аеродрому Бельбек 31 січня 2023 року (Sentinel)
Супутниковий знімок аеродрому Бельбек 31 січня 2023 року (Sentinel)

Удар Повітряних сил по аеродрому Бельбек у поки окупованому Криму став черговим епізодом далекобійних високоточних ударів по стратегічних об'єктах РФ

Повітряні сили ЗСУ, 31 січня, завдали чергового успішного удару по ворогу, атакувавши аеродром Бельбек у поки окупованому Криму. Цей аеродром вже не вперше зазнає атак, бо є місцем базування 38-го винищувального авіаполку РФ на літаках Су-30СМ2 та Су-27, але на ньому базується й інші підрозділи тактичної авіації "ВКС" РФ, а восени минулого року його підготували під базування МиГ-31, намалювавши їх силуети у спробі ввести в оману.

З огляду на все, удар був завданий крилатими ракетами Storm Shadow/SCALP, які вже давно є відвідувачами важливих об'єктів окупантів. Про це говорить повідомлення від Командувача Повітряних сил ЗСУ Миколи Олещука.

Читайте також: Чи бачать у ЗСУ майбутнє для бойових роботів: командир бригади про досвід експлуатації таких платформ

Й цілями на аеродромах для них є в першу чергу заглиблені командні пункти. Зокрема сам такий об'єкт був знищений у ніч з 5 на 6 січня на аеродромі у Саки.

Завдяки відео з влучанням однієї з ракет, вже є результати OSINT-геолокації. За її результатом, одна з ракет влучила по підземному командному пункту самої авіабази.

Геолокація місця одного з ударів по аеродрому Бельбек
Геолокація місця одного з ударів по аеродрому Бельбек (@DniproOsintNew)

Але один з російських Telegram-каналів ASTRA пише, що у результаті удару уражено пункт зв'язку, вказуючи номер в/ч 80159. Але цей номер усього 38-го винищувального авіаполку РФ, а на цій авіабазі розміщено радіоцентр штабу всієї авіації ЧФ РФ.

Радіоцентр штабу авіації ЧФ РФ, Бельбек
Радіоцентр штабу авіації ЧФ РФ на авіабазі "Бельбек"

Враховуючи те, що зазвичай ніколи не запускається одна ракета, то скоріш за все й цілей ударів було значно більше, тому знищення ще й цього заглибленого об'єкта є цілком ймовірним. Також є неофіційна інформація й про ураження радіолокаційних станцій. На аеродромі Бельбек РФ тримала коштовні РЛС типу "Небо".

Водночас поява інформації щодо ураження літаків наразі виглядає доволі сумнівною. Зрештою для Storm Shadow/SCALP це не дуже зручна ціль через те, що їх бойова частина, в першу чергу, призначена для знищення захищених підземних об'єктів.

Зрештою є інформація, що після удару по аеродрому Бельбек, який стоїть на березі моря, відбувся зсув ґрунту на береговій лінії. А це вже прямо вказує на те, що як мінімум частина вибухів була підземною.

Але, скоріш за все, доволі скоро з'являться високоякісні супутникові знімки результатів удару, бо вчора та сьогодні над окупованим Кримом - безхмарна погода.

Читайте також: Що є в новому пакеті оборонної допомоги від Німеччини для Сил оборони України