xcounter
#

Чи бачать у ЗСУ майбутнє для бойових роботів: командир бригади про досвід експлуатації таких платформ

2583
Ironclad з бойовим модулем "ШаБля", фото до 2022 року
Ironclad з бойовим модулем "ШаБля", фото до 2022 року

Вслід за широким використанням на полі бою дронів різного призначення, поширення також набувають й наземні роботизовані платформи

Збройні Сили України сьогодні розширюють експлуатацію на полі бою різних наземних роботизованих платформ — від невеликих роботів для мінування територій і до систем на кшталт THeMIS, які використовуються для транспортування обладнання та боєприпасів, евакуації поранених тощо. І також безпосередньо бойові системи, наприклад, раніше цього місяця ЗСУ показали, як б’ють рашистів українським бойовим роботом Ironclad з дистанційно керованим модулем "ШаБля" від компанії Roboneers.

Разом з тим, цікавим у цьому контексті є звичайно передусім досвід та відгуки наших військових, які використовують такі системи на полі бою — деякі деталі про практику експлуатації наземних роботизованих платформ в інтерв’ю Армія TV розповідає командир 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького полковник Володимир Сіленко.

Читайте також: Milrem Robotics показала озброєного дронами-камікадзе бойового робота THeMIS на виставці в ОАЕ

"Я мав практичну роботу із застосуванням наземних роботизованих систем різного напрямку", — розповідає військовий. Йдеться як про евакуацію поранених, так і роботу разом з 5-ю штурмовою бригадою, з якою використовували встановлений на базову платформу кулемет Browning M2, що вів вогонь по противнику.

"В цілому це цікаві системи; знову ж таки, чому — тому що ми не так наражаємо на небезпеку особовий склад", — відзначає Сіленко. На його думку, кількість таких систем у військах буде нарощуватися й удосконалюватися, зокрема натякає на можливість збільшення дальності управління такої зброї.

"Інша справа — наскільки противник буде це все уражати своїми силами та засобами. Знову ж таки, FPV, протитанкові засоби і так далі", — відзначає військовий.

"Тут є плюси, що ми витрачаємо одну людину, яка просто везе цей дрон, який "несе" одного, а то і два поранених, а не використовуємо на кожного по два, по три, а то й по чотири особи на одного пораненого", — говорить Сіленко про переваги використання роботизованих платформ для евакуації поранених.

Звичайно, що є в таких платформах і свої недоліки, зокрема влітку через рослинність може бути обмежена видимість для дрона, а також що такі платформи не завжди можна успішно використовувати в умовах складного рельєфу місцевості. І що, наприклад, на одному напрямку така платформа може бути ефективною, тоді як на іншому — ні.

Читайте також: Зібрано детальну статистику використання FPV-дронів на полі бою: які можна зробити висновки