xcounter
#

Зібрано детальну статистику використання FPV-дронів на полі бою: які можна зробити висновки

7440
Зібрано детальну статистику використання FPV-дронів на полі бою: які можна зробити висновки

FPV-дрони стали важливою компонентою на полі бою і в цьому році активність використання цього озброєння тільки збільшуватиметься — а також і з’являтимуться нові варіанти удосконалення цієї зброї

Проєкт Tochnyi.info, який займається висвітленням інформації та аналізу даних про повномасштабне вторгнення РФ в Україну опублікував цікавий та вартий уваги матеріал, в якому їхні дослідники на основі відкритих даних проаналізували статистику використання FPV-дронів українськими та російськими військовими на полі бою включно з серпня-вересня минулого року і по 23 січня цього року.

оператор FPV-дрона ЗСУ
Оператор FPV-дрона у Збройних Силах України, фото — 53 ОМбр ім. князя Володимира Мономаха

Цей аналіз побудований на основі інформації з відкритих джерел, що була зібрана користувачем @AndrewPerpetua аж до ідентифікації конкретних локацій того чи іншого випадку використання FVP-дронів — звичайно, що ці дані не відображають 100-відсоткову ситуацію, але, втім цілком наочно демонструють тенденції та дозволяють зробити певні висновки й змалювати досить конкретну картину. Також надаємо посилання на першоджерело — Tochnyi.info.

Читайте також: Машинний зір для FPV-дронів: що це, що дає, до чого треба готуватись та чи є такі розробки в Україні

Автори проєкту розділили усі випадки із зафіксованими ударами FPV-дронів у три різні категорії — удари по піхоті, по оборонних позиціях і по техніці. В останньому до сьогодні Україна зберігає перевагу, причому у понад три рази: 2057 зафіксованих ударів у наших військових проти 632 у рашистів.

удари FPV-дронів
Інфографіка від порталу Tochnyi.info

Як ми бачимо на графіку вище, кількість ворожих ударів по техніці коливалася на рівні від 104 до 154 з вересня по січень, тоді як в Україні тенденція наступна — різкий стрибок з 331 удару у вересні до 490 у жовтні й далі поступове зменшення кількості ударів, втім, значний відрив від російського війська все ж зберігається.

Але зменшення кількості ударів по техніці цілком може бути пов’язане не зі зменшенням кількості дронів у війську, а і в тому числі з частковим перерозподілом наявних ресурсів. Так, із незначною різницею Україна зараз переважає у напрямку ударів FPV-дронами по піхоті — 1779 проти 1752, втім, варто відзначити, що станом на січень перевага залишається за окупантами — 655 ударів у ворога проти 533 ударів в українського війська.

Tochnyi.info
Інфографіка від порталу Tochnyi.info

Окремо варто наголосити, що хоч у жовтні-листопаді Україна мала перевагу за кількістю ударів, але окупанти значно наростили удари FPV-дронами по піхоті у жовтні (251 одиницю) і також у грудні (на 189 одиниць). Також, для порівняння, якщо Україна з грудня по січень збільшила кількість ударів на 38 одиниць, то ворог — на 91 одиницю, тож поки що зберігається тенденція до того, що РФ буде утримувати перевагу у цьому напрямку.

Щодо ударів по оборонних позиціях, то тут перевагу має противник фактично у 10-кратному розміру — 505 проти 50, що демонструє інфографіка нижче. Втім, хоча й спостерігається тривожна тенденція, але це цілком можна пояснити тим, що ЗСУ спрямовують більше FPV-дронів для ударів по російській техніці, зокрема по ворожому транспорту, щоб руйнувати ворожу логістику.

Інфографіка від порталу Tochnyi.info
Інфографіка від порталу Tochnyi.info

Загалом у Tochnyi.info по викладених вище даних відзначають наступний висновок — що загалом зараз Україна залишає невелику перевагу з використання FPV-дронів на полі бою (3886 проти 2889), водночас якщо ситуація не зміниться, то за декілька днів РФ може надолужити відставання. "Це підкреслює необхідність для України збільшити власне виробництво і використовувати більш досконалі системи, щоб залишатися попереду у технологічних перегонах, в яких обидві сторони стартували на одному технологічному рівні", — відзначає портал.

Нагадаємо, минулого року президент України Володимир Зеленський оголосив, що в цьому році Україна має виготовити один мільйон FPV-дронів. Це озброєння, серед усього, буде покривати у Силах оборони України брак артилерійських боєприпасів.

Читайте також: У НАТО нарешті почали бити на сполох через ігнорування FPV-дронів: закликають повторити та покращити досвід ЗСУ