xcounter
#

Україні потрібно майже на 67% збільшити виробництво FPV-дронів, щоб вийти на мільйон у 2024 році

3102
Україні потрібно майже на 67% збільшити виробництво FPV-дронів, щоб вийти на мільйон у 2024 році

FPV-дронами планується частково покривати нестачу артилерійських снарядів, і 1 млн — це насправді не межа потреби у цьому озброєнні

Президент України Володимир Зеленський вчора, 19 грудня, на підсумковій конференції за результатами 2023 року оголосив, що у наступному році Україна виготовить один мільйон FPV-дронів. Це дійсно важливе озброєння, постачання якого має збільшуватися особливо в контексті урахування хиткої ситуації з артилерійськими боєприпасами.

Водночас як відзначив міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, у цьому місяці Україна виробляє понад 50 тисяч FPV-дронів — таке число ще в листопаді повідомляли виробники дронів, водночас зараз фіксуємо офіційний показник з темпів виробництва цього озброєння.

Читайте також: Нацгвардійці FPV-дроном вперше знищили пускову новітнього ЗРК С-350 (відео)

Таким чином, станом на сьогодні Україна може виробляти на рік 600 тисяч FPV-дронів, і щоб у наступному році вийти на визначений показник у мільйон, треба збільшити виробництво на 67% і вийти на щомісячний темп у понад 83 тисячі FPV-дронів.

зрк С-350 FPV-дрон
Пускова російського ЗРК С-350 у прицілі українського FPV-дрона

Причому якщо говорити про ціни, то навіть якщо взяти умовну ціну самого FPV дрона (без урахування боєприпасів чи, наприклад, нічних камер) у 500 доларів, то на 1 млн знадобиться 500 млн доларів. Нагадаємо, що у держбюджеті на 2024 рік на закупівлю дронів передбачено 43 млрд грн.

FPV-дрон
FPV-дрон, фото — Дніпропетровська окрема бригада Сил ТРО

Як раніше наголошували в нашому оборонному відомстві, вже було ухвалено рішення про створення потужного виробництва FPV-дронів в Україні, якими покриватимуть брак артилерійських снарядів. Причому варто розуміти, що 1 млн FPV-дронів на рік — це далеко не межа, бо українські виробники реальну потребу оцінюють у 2,4 млн дронів на рік або ж по 200 тисяч на місяць, що в чотири рази більше за поточне виробництво.

Окремим напрямку у розвитку FPV-дронів варто відзначити удосконалення цього озброєння, як-от опція використання їх вночі чи ж нові бойові частини. Наприклад, для українських FPV-дронів було налагоджено постачання уламково-фугасних боєприпасів.

Читайте також: Скільки мінімально FPV-дронів потрібно бригаді на місяць і як багато використовує розрахунок за день чи операцію