xcounter
#

Скільки мінімально FPV-дронів потрібно бригаді на місяць і як багато використовує розрахунок за день чи операцію

9347
Скільки мінімально FPV-дронів потрібно бригаді на місяць і як багато використовує розрахунок за день чи операцію

Та якою може бути реальна ефективність FPV-дрона на полі бою

Зимова воєнна кампанія кінця 2023—початку 2024 року стане для Сил оборони України першою зимою, коли військо буде використовувати на полі бою низку різних типів дронів, які раніше масово не використовувалися — про це у коментарі Defense Express розповів командир підрозділу аеророзвідки Terra 3-ї штурмової бригади Микола Волохов з позивним "Абдула".

На відео з 5:18

Читайте також: У 93-й бригаді розповіли, скільки цілей знищили та уразили за два місяці їхні дві групи FPV-дронів

"Для нас це буде перша зима, коли ми використовуємо FPV-дрони-камікадзе, нічні великі дрони і взагалі дуже багато типів дронів... Починаються перші з цим проблеми. Через такі фактично штормові вітри, які були майже весь минулий тиждень, працювати FPV-дронами було напрочуд складно. Але ми потроху адаптуємося. Дещо треба буде змінити, переналаштувати, але якось це буде працювати", — розповідає Волохов про особливості експлуатації дронів за сьогоднішніх погодних умов.

Військовий розповідає, що більшу частину FPV-дронів вони зараз закуповують самостійно за власним рішенням, тоді як меншу частину постачає держава. "Є певні надії, що наступного року це зміниться, тому що принаймні те, що я чув — держава веде активну діяльність, щоб створити у нас українські виробництва, якось підтримавши їх фінансово або замовленнями і законтрактувати на наступний рік достатню кількість FPV-дронів", — розповідає Волохов.

А потрібно такого озброєння на місяць чимало. Наприклад, за його словами, середня норма використання FPV-дронів в місяць для бригади — це тисяча одиниць без урахування того, що треба мати резерв першої черги та стратегічні запаси.

Водночас за умови забезпечення підрозділів достатньою кількістю FPV-дронів, то один розрахунок за один день чи одну операцію може випустити по противнику 15 FPV-дронів. "Це такий непоганий показник", — відзначає Волохов.

А от про ефективність використання такого озброєння він розповідає таке — що FPV-дронами знищується кожна третя ціль, і що таку ж ефективність має, наприклад, той же російський "Ланцет". "Якісь дрони не долітають через дію ворожого РЕБу, якісь дрони можуть не долетіти через інші фактори, наприклад, погодні умови тощо".

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що у 93-й бригаді розкрили власні дані, скільки цілей знищили та уразили за два місяці їхні дві групи, озброєні FPV-дронами.

Читайте також: "Укроборонпром" не виробляє аналог Shahed-136, але взяв правильний вектор по FPV-дронам