xcounter
#

"Укроборонпром" не виробляє аналог Shahed-136, але взяв правильний вектор по FPV-дронам

Shahed-136
Shahed-136
18144

"Укроборонпром" повідомив, що зосередився на "складніших та дорожчих" проєктах ніж аналог Shahed-136, хоча напрям роботи з FPV-дронами був обраний абсолютно вірний

Попри те, що багато ЗМІ підхвалили "новину", що в "Укроборонпромі" почали серійне виробництво аналога дрона-камікадзе Shahed-136", у своєму інтерв'ю очільник цієї організації Герман Сметанін висловився зовсім інакше.

У оригіналі інтерв'ю для "Української правди" на пряме питання відносно дрона на 1000 км, який ще рік тому анонсували в "Укроборонпромі", Герман Сметанін повідомив, що він вже виробляється "у кооперації з іноземними партнерами", замовляється та використовується Силами оборони України.

Читайте також: Чому у РФ кожного разу, коли у небі незвичні явища згадують про "Пересвет" та інше "вундерваффе"

А на уточнююче питання, чи є він аналогом Shahed-а, відповідь була наступна:

"В Україні багато державних та приватних виробників. У нас є аналог Shahed-а, а є і більш потужні моделі, бо Shahed-и так далеко не літають. Ми зараз зосередились на виробництві більш складних та дорогих проєктів з високими характеристиками", - зазначив очільник "Укроборонпрому".

У цій відповіді ключовим є якраз друге речення, що "Укроборонпром" зосередився на складніших та дорожчих проєктах, які повинні мати кращі характеристики. Й справа в тому, що досі втаємничений дрон на 1000 км не є аналогом Shahed-136.

За дужками залишимо те, що Shahed-136 був використаний під час удару по Львівській області 19 вересня, й відповідно до звіту Командування Повітряних сил ЗСУ, запуски були здійснені з пускового району Приморско-Ахтарска Краснодарского краю. Й навіть по прямій до Львову це 1120 км, хоча маршрути польоту Shahed-136 далеко не прямолінійні, а в Ірані взагалі декларують його дальність у 2,5 тисячі кілометрів (хоча цілком можливо, що реальна дальність все ж таки менша).

Shahed-136
Shahed-136

Але мова не в дальності чи потужності бойової частини, а у концепції розробки, бо у листопаді минулого року менеджер проєктів ДК "Укроборонпром" Олег Болдирєв, більш відомий як Мартін Брест, розповів, що це "багатофункціональна платформа", яка може бути або дроном-камікадзе, або, наприклад, розвідувальним дроном. Водночас для літако-снаряда концептуально передбачене одноразове використання, а для розвідувального БПЛА - довгострокова надійна експлуатація.

Грубо кажучи, літако-снаряд повинен здійснити один єдиний у своєму "житті" політ, яскраво завершивши його ударом по цілі. А розвідувальний БПЛА витримати сотні, якщо не тисячі годин у повітрі та безліч циклів зліт-посадка. Тобто вимоги до конструкції цих дронів абсолютно різні. І головною перевагою будь-якого літако-снаряда є те, що він має бути дешевим, а завдяки цьому - масовим. І саме тому РФ може отримувати з Ірану літако-снарядів у кількості, яка вистачає для запуску до понад 500 на місяць.

IAI Harop
Harop від IAI, приклад дорогого та ефективного дрона-камікадзе (в серії)

Таким чином в "Укроборонпромі" не виробляють аналог Shahed, більше того, зосередились на "складніших та дорожчих проєктах". Що звісно не виключає, те, що "багато державних та приватних виробників", але не "Укроборонпром", можуть займатись виробництвом аналога. Так само, як і те, що "складніший та дорожчий" умовний дрон-камікадзе, при вартості як 10 Shahed-ів, буде у 100 разів ефективнішими.

Дрон-камікадзе Fire Shadow від MBDA
Дрон-камікадзе Fire Shadow від MBDA, як приклад дорогого дрона-камікадзе (в серію не пішов)

Водночас дійсно позитивна інформація стосується FPV-дронів, бо як повідомив Герман Сметанін , "Укробронпром" пішов шляхом ліцензійного виробництва існуючих моделей від приватних компаній, збирання яких здійснюється на потужностях державних підприємств.

"У нас є люди, приміщення, нам завозять компоненти і ми виробляємо. Ми допомагаємо масштабувати розробки всім, хто до нас звертається", - зазначив очільник "Укробронпрому".

І цей підхід в умовах війни можливо вважати абсолютно правильним. Бо не витрачається час на створення власного "укроборонпромівського" FPV-дрона, який все одно здебільшого збирається з імпортних комплектуючих, а беруться вже наявні моделі.

Читайте також: Щоб артилерія якнайкраще нищила цілі, Армія США хоче модернізувати AFATDS і отримати нову JTC2S