xcounter
#

Щоб артилерія якнайкраще нищила цілі, Армія США хоче модернізувати AFATDS і отримати нову JTC2S

4671
Фото: U.S. DoD
Фото: U.S. DoD

Бо наявні можливості з управління артилерією вже не будуть настільки ефективних на полі бою майбутнього, вважають у США

Армія США хоче удосконалити свою наявну систему управління артилерією AFATDS (Advanced Field Artillery Tactical Data System), а також озброїтися новим об’єднаним комплексом управління наведенням та координацією JTC2S (Joint Targeting Command and Coordination Suite) — відповідний запит на інформацію був оприлюднений на початку цього місяця.

"Сьогодні у нас є дійсно надійна можливість для ведення вогню, але вона не була створена для того, щоб обмінюватися даними [на полі бою] в майбутньому", — відзначив полковник Метт Пол, керівник PEO C3T (виконавчого офісу програми управління, зв’язку та тактики), розповідають у Defense News.

Читайте також: У США кажуть про безпілотну артилерію на заміну буксированої, бо остання буде аж надто вразлива

Він відзначив, що планується співпраця з промисловістю, щоб модернізувати можливості ведення артилерійського вогню і надійно обмінюватися даними і мати опцію вдосконалювати системи з урахуванням майбутніх потреб на полі бою.

Щодо системи управління артилерією AFATDS, то її розробка розпочалася ще наприкінці 80-х років, а вперше вона була розгорнута 28 років тому, у 1995 році. І в Армії США вже наголошували на тому, що система потребує модернізації — зокрема на виставці AUSA-2023 один з представників PEO C3T відзначав, що у рамки удосконалення цієї системи служба планує перейти до підходу з участю декількох постачальників у цьому процесі, як раніше розповідало видання Breaking Defense.

Бо раніше до створення цієї системи було залучено незначну кількість промислових підприємств, що пояснювалося складністю і важливістю AFATDS для війська, але водночас зараз в PEO C3T хочуть кардинально змінити цей підхід, залучивши до удосконалення цієї системи управління ракетними військами та артилерією.

Судячи з усього, найбільш критичний недолік AFATDS сьогодні — проблеми із внесенням змін до програмного забезпечення, яке потребує кардинальних модифікацій; водночас військові хочуть, щоб це можна було зробити швидко і не настільки "болісно".

Тому в PEO C3T хочуть, щоб з "монолітного єдиного додатка" воно перетворилося на надійний набір різних застосунків, щоб "коли ми хочемо поділитися даними з партнерами по коаліції, коли ми хочемо створити новий варіант цієї технології, ми могли б зробити це набагато легше".

Щодо нового програмного забезпечення JTC2S, то воно має замінити об’єднану автоматизовану систему координації операції JADOCS. Очікується, що детальніше питання систем AFATDS та JTC2S буде обговорено у грудні на нараді Сухопутних військ з технічних питань.

Читайте також: Як може бути, що за 20 років так ніхто й не купив перспективну колісну САУ 155-мм, яка тепер б’є на 61 км