xcounter
#

У США кажуть про безпілотну артилерію на заміну буксированої, бо остання буде аж надто вразлива

6807
155-мм гаубиця M777, фото — U.S. DoD
155-мм гаубиця M777, фото — U.S. DoD

Буксирована артилерія сьогодні активно використовується на полі бою, водночас у США не вперше порушують питання її актуальності в майбутньому

Війна в Україні демонструє, що артилерійські системи сьогодні і в найближчому майбутньому залишатимуться одним з критично важливих засобів ураження на полі бою — водночас в Армії США сьогодні розмірковують над тим, чи не буде буксирована артилерія аж надто вразливою у майбутніх ймовірних війнах.

Мовляв, ефективність артилерійських систем сьогодні залежить не тільки від дальності, точності тощо, але і її мобільності — і тому в Армії роздумують над тим, чи буде буксирована артилерія "життєздатним варіантом", розповідають у виданні Business Insider.

Читайте також: Позиційна війна авіації та чому F-16 не панацея, про який взагалі не згадує Залужний

гаубиця M777
Сьогодні американське військо має на озброєнні сотні 155-мм гаубиць M777

Передусім у виданні посилаються на слова генерала Джеймса Рейні, голови Командування майбутнього Армії США (Army Futures Command), який наголошує, що недоліком буксированої артилерії є їхній час розгортання, який "не спрацює проти хорошого ворога".

Рейні відзначає — що сьогодні американське військо "продовжує розглядати колісні та роботизовані рішення для буксированої артилерії". Щодо останнього, то тут, звичайно, йдеться передусім про бажання зберегти життя екіпажів артилерійських систем, які сьогодні на полі бою знаходяться під прицілом не тільки ворожої артилерії, але й таких засобів ураження, як ударні дрони, які сьогодні на полі бою демонструють доволі високу ефективність.

буксирована гаубиця m777
M777

Тут варто згадати, що ще влітку цього року Джеймс Рейні акцентував — Армія США хоче мати нову стратегію, як артилерійські системи будуть використовуватися на полі бою в майбутньому, і одним з пунктів цієї стратегії якраз є робототехнічні платформи. Причому тоді з варіантів як посилити військо у цьому напрямку розглядалися передусім автозавантажувальні системи для боєприпасів, а також можливості з підвищення швидкострільності артилерії.

Щодо "колісного рішення для буксированої артилерії", то тут як приклад передусім згадується французька САУ CAESAR, повна назва якої (CAmion Equipé d'un Système d'ARtillerie) буквально розшифровується як "вантажівка, оснащена артилерійською системою" — ймовірно з натяком, що схоже рішення можуть масштабувати й в США.

САУ CAESAR в строю ЗСУ
САУ CAESAR в строю ЗСУ, фото ілюстративне

Разом з тим, поки що Армія США у контексті розширення своїх артилерійських можливостей зосереджена на програмі Extended Range Cannon Artillery або ж ERCA, у рамках якої тестується прототип 155-мм САУ M1299 від BAE Systems, який базується на САУ M109A7. Втім, ця програма поки що йде з затримкою — зокрема є проблеми з надмірним зносом ствола гармати.

Читайте також: Щоб робити більше Patriot і скоротити терміни постачань, у RTX планують масштабні розширення