xcounter
#

У Армії США є САУ ERCA з поки що проблемним стволом, і вона може стати частиною нової стратегії щодо артилерії

6828
Постріл з САУ ERCA, фото — U.S. Army
Постріл з САУ ERCA, фото — U.S. Army

У Армії США хочуть мати нову стратегію, як вони будуть використовувати артилерійські системи у майбутніх війнах, і серед усього йдеться про їхню новітню далекобійну систему ERCA

Армія США розробляє нову стратегію використання артилерії на полі бою, яка, серед усього, буде базуватися на висновках використання артилерійських систем в Україні, а також потребах американських військових у Тихоокеанському регіоні — про це в ексклюзивному інтерв’ю виданню Defense News розповів очільник Army Futures Command генерал Джеймс Рейні.

Як відзначає військовий, у рамках стратегії будуть визначені як потреби армії, так і потенційні можливості, які вона може отримати. Так, стратегія розглядатиме низку нових технологій, які можуть покращити характеристики артилерійських систем, зокрема досягнення в галузі порохів, завдяки яким артсистеми зможуть бити на більші відстані.

Читайте також: Щоб "смажити" ворожі БПЛА у США є свій Leonidas, і ця система має стати ще кращою для боротьби з роєм дронів

Планують експериментувати з робототехнічними платформами, які також будуть елементами стратегії — серед варіантів є як автозавантажувальні системи для боєприпасів, так і способи підвищення швидкострільності артилерійських систем.

Окремим питанням буде роль новітньої далекобійної самохідної артилерійської установки ERCA, програма якої зараз "затрималася" на стадії прототипу через проблеми з надмірним зносом ствола гармати через відносно незначну кількість пострілів.

Загалом сьогодні існує 20 прототипів цих САУ, дві з яких призначені безпосередньо для проведення випробувань, а ще 18 призначені вже для постачання у війська. Армія США має отримати їх вже у цьому році, і потім протягом року буде проводити експлуатаційні випробування цих гармат.

Рейні відзначає, що наявність у військах таких далекобійних самохідних артилерійських установок є "цілком обґрунтованою вимогою".

У матеріалі також згадується стратегічна далекобійна гармата дальньої дії, над якою раніше працювали в Армії США — вона б мала стріляти на відстань аж у 2000 км, але у 2022 році цей проєкт вирішили згорнути.

У контексті нової артилерійської стратегії для Армії США можна також згадати, як у 2022 році американські військові вирішили, що їх не влаштовує жодна з існуючих колісних САУ, і тому вони захотіли замовити "з нуля" створення нової колісної артилерійської системи.

Brutus САУ
САУ Brutus, фото — AM General

Замовити нову САУ в Армії США вирішили після того, як у 2020 році Міноборони США запланувало вирішити, яка ж колісна САУ найкраща у світі, серед варіантів були ізраїльська ATMOS 2000, шведська Archer, французька CAESAR, сербська Nora B52 і американський проєкт Brutus.

Читайте також: Коли контракт на 22 млрд під загрозою: Армія США протестує "виправлену" версію "розумних окулярів"