xcounter
#

Гармата, що стріляє на 2000 км: у США розмірковують, чи стане проєкт реальною бойовою одиницею

У Сполучених Штатах впевнені – гармати мають стріляти далеко. Дуже далеко...
У Сполучених Штатах впевнені – гармати мають стріляти далеко. Дуже далеко...
8279

У США розмірковують над тим, чи перетвориться перспективний проєкт гармати великої дальності на реальну бойову одиницю

Наразі у США тривають роботи з науково-технічної розробки "стратегічної гармати великої дальності" – Strategic Long-Range Cannon (SLRC), яка, своєю чергою, є частиною ширшої програми Long-Range Precision Fires (LRPF).

Це один з шести напрямків, за якими американська армія модернізує свій арсенал задля того, щоб нарощувати перевагу над такими противниками, як Китай та Росія.

Читайте також: ​Армія РФ намагається об’єднати у єдину систему управління танки та артилерію

За планами розробників, ця гармата повинна "вміти" вражати цілі на відстані понад 1000 морських миль (понад 1800 км). Наприклад, встановлена на морській платформі, ця гармата могла б вражати з району Північного моря цілі на заході Росії й навіть у Москві.

Випробування прототипу цієї гармати були заплановані на 2023 рік. Однак, судячи з усього, ця дата може відкластися на невизначений термін.

Гармата M65 Atomic Annie
Конструктивно нова гармата частково подібна до 280-мм M65 Atomic Annie, створеної у 1950-і роки

Так, як повідомив виданню Defense News бригадний генерал Джон Рафферті, відповідальний за розробку високоточних систем дальнього вогню, хоч гармата дальньої дії й залишається одним з головних науково-технічних пріоритетів для армії, але рішення щодо того, чи стане ця програма офіційною і, так би мовити, "перетвориться у справжню бойову одиницю", ще не прийнято.

Strategic Long Range Cannon гармата
Одне з перших зображень Strategic Long Range Cannon

Відомо, що наразі Армія США очікує на звіт від Національної академії наук про те, чи реально буде реалізувати цей проєкт з технічної точки зору. Як стверджує Рафферті, проведення "техніко-економічного обгрунтування гармати" передбачено законопроєктом про оборонну політику на 2020 фінансовий рік – результати дослідження планують отримати протягом наступних декількох місяців.

Як стверджує Рафферті, така незалежна оцінка – це важливі дані для розуміння подальших кроків у реалізації цієї програми. Зрештою, поки Армія США чекає на ці результати, вона продовжує роботи у рамках програми SLRC.

Далекобійна артилерія
Далекобійна артилерія зайвою точно не буде

Разом з тим, провести повномасштабну демонстрацію прототипу стратегічної гармати у 2023 році навряд чи вдасться, каже Рафферті. Водночас Армія США має намір продемонструвати деякі можливості системи в цьому році.

Отже, служба ще працює над тим, щоб пройти крізь "технологічні ворота", які допомагають перевірити ймовірну майбутню конструкцію системи.

Водночас, як Defense Express розповідав раніше, наприкінці минулого року Армія США провела випробування у рамках іншої програми LRPF – а саме Extended Range Cannon Artillery (ERCA), мета якої в тому, щоб забезпечити влучну стрільбу самохідної артилерії на понад 70 км.

У рамках випробувань модернізована САУ M109 Paladin з 155-мм гарматою з довжиною ствола у 58 калібрів здійснила постріли снарядами великої дальності Excalibur на відстань у і влучила у віддалену ціль

Читайте також: Віртуальні технології для українського війська: готувати артилеристів за стандартами НАТО