xcounter
#

Нові подробиці влучної стрільби у США з гармати на 70 км: ціллю був ЗРК, з якого СРСР збив літак-розвідник U-2 (відео)

САУ M109 Paladin з 155-мм гарматою з довжиною ствола у 58 калібрів здійснила постріли снарядами великої  дальності
САУ M109 Paladin з 155-мм гарматою з довжиною ствола у 58 калібрів здійснила постріли снарядами великої дальності
7923

Армія США навела нові подробиці випробувань, які відбулися 19 грудня 2020 р. на на полігоні Юма (Yuma Proving Ground) у американському штаті Арізона. Тоді модернізована САУ M109 Paladin з 155-мм гарматою з довжиною ствола у 58 калібрів здійснила постріли снарядами великої дальності на 70 Excalibur і влучила у віддалену ціль.

Армія США активно працює над тим, аби у Росії вже у найближчому майбутньому не було жодних переваг на полі бою. Задля цього американська армія модернізує свої арсенал по шести основних напрямках, один з яких - це високоточна стрільба на велику дальність (Long-Range Precision Fires, LRPF).

Дослідження та випробування в рамках LRPF включають програми ERCA і "Стратегічну гармату великої дальності" (Strategic Long-Range Cannon).

Читайте також: Неймовірне з сюрпризами: нова далекобійна гармата армії США таки влучила у ціль на відстані у 70 км
Основні складові модернізації 155 мм самохідної САУ за програмою Extended Range Cannon Artillery

Саме в рамках програми Extended Range Cannon Artillery (ERCA) стоїть завдання ззабезпечити високоточну стрільбу з самохідних гаубиць на понад 70 км, а то і на понад 100 км - в залежності від типу снаряду.

19 грудня в рамках програми Extended Range Cannon Artillery артсистема САУ M109 Paladin з 155-мм гарматою з довжиною ствола у 58 калібрів зробила три постріли і вразила ціль на відстані у 43 милі - або 70 кілометрів.

Влучний постріл забезпечив керований боєприпасам Excalibur виробництва Raytheon. Як це було - ми детально описали у нашому матеріалі Неймовірне з сюрпризами: нова далекобійна гармата армії США таки влучила у ціль на відстані у 70 км.

Проте днями з'явилось цікаве відео від американської армії з новими подробицями цих випробувань.

Виявляється, що ціллю, у яку влучили з оновленої гармати САУ M109 Paladin снарядом великої дальності Excalibur на відстані у 70 км був радянський ЗРК . Точніше, макет транспортно-заряджаючої машини для ЗРК С-75 чи С-125. Ключова фаза влучення снарядом - на 1 хвилини 22 секунді.

Влучний постріл забезпечив керований боєприпасам Excalibur виробництва Raytheon.

Якщо мали на увазі С-75, то це своєрідна відповідь з підтекстом. Адже ЗРК С-75 свого часу був одним з найпоширеніших засобів ППО в СРСР і за кордоном. На його рахунку сотні одиниць збитої авіатехніки противника, включаючи літак-розвідник U-2 зі шпигуном Френсісом Пауерсом і штурмовик A-4, яким керував Джон Маккейн.

ЗРК С-75
ЗРК С-75 у В'єтнамі
В даний час дані системи на території сучасної Росії не використовуються. Але тут важливий сам принцип та результат.

Збільшення дальності стрільби на 70 км - це значний прогрес для ствольної артилерії. Адже це значно розширить гнучкість окремих артилерійських підрозділів для ураження різних цілей.

Нова зброя великої дальності і нові снаряди дозволять армії США вражати цілі в глибині оборони противника без застосування балістичних ракет або бойових літаків.

Терміном готовності перших восьми прототипів ERCA до випробувань визначено 2023 р. - відповідно до поточних планів формування першого дивізіону з знаряддями ERCA (поки без апарату заряджання). Другого дивізіону - у 2024 р.

Читайте також: З гармати – по Кремлю: в США планують невздовзі отримати нову ефективну зброю