xcounter
#

Нацгвардійці FPV-дроном вперше знищили пускову новітнього ЗРК С-350 (відео)

6369
Нацгвардійці FPV-дроном вперше знищили пускову новітнього ЗРК С-350 (відео)

С-350 - новітній російський ЗРК, який у дуже малій кількості почав надходити до ворожого війська з 2019 року

Українські бійці з 11-ої бригади Національної гвардії України поставили абсолютний рекорд зі знищення російського озброєння FPV-дроном. Завдяки їх майстерності було знищено пускову установку ЗРК С-350 "Витязь"

Відео з успішною атакою виклав волонтер Сергій Стерненко. На ньому зафіксовано підліт до цілі першого дрона, який хоч й втратив сигнал на термінальній ділянці, але влучив у ціль, що зафіксовано вже другим дроном, який зафіксував знищення та був скерований на ще одну ціль поряд.

Читайте також: У ЗСУ засвітили найекзотичніший реактивний снаряд С-8П у "привітанні" для рашистів

Масштабна пожежа знімає питання, чи був це макет. А те, що ціль була знищена на лівому березі Херсонської області, що також говорить про дальність удару, бо такі ЗРК не розміщуються у притул до лінії фронту.

Сергій Стерненко зазначає, що вартість лише пускової С-350 становить 135 млн доларів, що робить її найдорожчою знищеною FPV-дроном ціллю після знищень ЗРК "Тор".

Але з боку Defense Express зазначимо, що ціна цього ЗРК, а тим паче окремих машин, у публічних джерелах не зустрічається. Справа в тому, що для РФ цей комплекс сам по собі є вкрай новим те малопоширеним, про передачу першого дивізіонного комплекту було повідомлено у 2019 році, а у 2020 році "Алмаз-Антей" отримав замовлення на три полкові комплекти С-350 "Витязь" зі строком виконання до 2023 року, але далеко не факт, що він був виконаний.

С-350
Пускова С-350

Й цей ЗРК доволі рідко потрапляє в об'єктиви російських так званих воєнкорів. Наприклад, лише у серпні 2022 року ЗРК С-350 було помічено на аеродромі Таганрозі.

Також С-350 не постачався на експорт й тому немає даних щодо його експортної ціни. Якщо звісно не рахувати те, що С-350 це результат роботи "Алмаз-Антей" для Південної Кореї у спільній розробці ЗРК KM-SAM.

Але у будь-якому випадку пускова С-350 цілком може вважатися рекордом, бо бойові можливості цього ЗРК значно більше за "Тор". Бо мова йде про комплекс середньої дальності з дією до 60 км, що забезпечуються зенітними ракетами 9М96, які також інтегровані до ЗРК С-400. Особливість комплексу є його цифровізація, що дозволила, за деклараціями, можливість обстрілу одночасно 8 цілей. Також у РФ вихваляються тим, що С-350 може працювати в автоматичному режимі без участі оператора.

При цьому у своїй пропаганді РФ на телебаченні роздувають можливість цього ЗРК у рази, попри навіть публічно задекларовані виробником ТТХ.

ЗРК С-350
ЗРК С-350

Також на користь рекорду грає й більша дефіцитність для ворога ЗРК С-350. А головне те, що його ураження може змусити РФ тримати ці ЗРК далі від переднього краю, що дасть можливість легше діяти нашим льотчикам.

Читайте також: США раніше мали досвід, коли снаряди треба десятками тисяч за раз, але про це "забули"