xcounter
#

США раніше мали досвід, коли снаряди треба десятками тисяч за раз, але про це "забули"

17453
Американські військові ведуть вогонь із M777A2, фото – USMC, Cpl. Jeff Drew
Американські військові ведуть вогонь із M777A2, фото – USMC, Cpl. Jeff Drew

Досвід був показовим і по витраті снарядів, і по впливу на бійців, але американські військові його "поклали під сукно"

Під час бойових дій проти ІДІЛу протягом 2016-2019 років Корпус морської піхоти США в рамках операції Inherent Resolve розгорнув в Іраку зокрема артилерійську батарею "Альфа" із чотирьох гаубиць M777A2 та 100 бійців зі складу 2-го батальйону 10 полку морської піхоти. Специфіка їх місії полягала в тому, що їм довелось вести особливо інтенсивний артилерійський вогонь в обсягах, який військові США не вели з часів В’єтнаму.

Для порівняння – якщо під час операції "Буря в пустелі" кожен із артилерійських розрахунків зробив усього 70 пострілів за 6 тижнів кампанії, то під час боїв проти ІДІЛу один розрахунок міг зробити мінімум 1100 пострілів за 2 місяці, а загальний настріл протягом короткого часу міг досягати навіть кількох десятків тисяч 155-мм артилерійських снарядів. Про це йдеться в одній публікацій The New York Times.

Читайте також: Французи так вагаються, яким має бути танк, що аж згадали про старий легкий AMX-13

Зазначається, що командування КМП навмисно зробило ставку саме на таку обмеженість розгортання сил та засобів при боях проти ІДІЛ, щоб мінімізувати можливі втрати серед особового складу, якби втручання було масштабним.

Але така "мінімізація" призвела до того, що бійців батареї "Альфа" нікому було замінити, вони мали виконувати свої завдання безперервно протягом кількох місяців в пустелі, і це уже було базовим травматичним фактором.

Крім того, інтенсивність ведення артилерійського вогню в окремі моменти була настільки високою, що 2 із 4 гаубиць не працювали, бо у них буквально "перегоріли" стволи.

Але найважливіше у цій історії – інтенсивність артилерійського вогню була настільки високою, що привела до настільки складних травм мозку в бійців, розібратись із якою американська військова медицина так і не змогла. Хоча ж здавалось би, що на вивчення вибухових травм Пентагон щороку виділяв мільярди доларів.

Відповідно, так як місія по розгортанню батареї "Альфа" в Іраку була засекреченою, то американські військові "поклали під сукно" все, що стосувалось цієї операції. В першу чергу – дані про можливі травми мозку бійців, отримані під час цієї операції.

І далі за текстом журналісти NYT дуже детально розписує, як несправедливо командування КМП вчинило із бійцями батареї "Альфа", якби "забувши" про їх травми та списавши як "недисциплінованих" солдатів. У нас зазвичай таке називають "совок".

Крім того, очевидно, що через таку секретність американські військові втратили можливість накопичити досвід інтенсивної артилерійської війни, особливо притаманної зараз для поля бою війни РФ проти України.

І хоча ця публікація від The New York Times вийшла насправді ще на початку листопада цього року, звернути увагу на неї особливо актуальним стало зараз. На тлі рефлексій західних ЗМІ по темі, що ж вплинуло на хід контрнаступу ЗСУ на Півдні, і як має розподілятись відповідальність Україною та Заходом за отриманий результат.

Читайте також: Трамп та "нові" республіканці у США загрожують глобальним зсувом для усього світу і це не припущення