xcounter
#

Трамп та "нові" республіканці у США загрожують глобальним зсувом для усього світу і це не припущення

Трамп та "нові" республіканці у США загрожують глобальним зсувом для усього світу і це не припущення
5392

Чому республіканська партія у США вже зовсім не та, а їх прихід до влади буде означати найбільші зміни у світовій безпеці за останнє сторіччя, бо Америка повертається до ізоляціонізму

Поки у США тривають політичне ігри демократів та республіканців, заручником яких стала допомога для України, насправді все це лише перша ластівка того, що чекає світ у глобальному сенсі. Звісно, якщо на чергових виборах, які мають відбутися вже у листопаді 2024 року, вони візьмуть гору.

При цьому мова йде не лише про перемогу Дональда Трампа, а загалом про збільшення впливу нових представників республіканської партії США. При цьому "нові" республіканці сповідують діаметрально протилежний курс ніж політики цього крила часів Холодної війни. І все це означає загрозу для зсуву світової безпеки на глобальному рівні за близько 100 років.

Читайте також: У РФ вигадали як Су-75 Checkmate створити "опціонально пілотованим" - будуть міняти всю носову частину

У своєму об'ємному матеріалі профільне американське видання Defense News детально розписало, що чекає оборонну політику США у цьому випадку. При цьому мова не йде про фантазії та припущення, а про аналіз програми Project 2025, яка є основою для рішень нової генерації республіканців.

З боку Defense Express радимо ознайомитись з ним повністю, а нижче надаємо лише найголовніше з точки зору не більш ніж ймовірних внутрішніх змін у США, а їх наслідків для світу. Зрештою план нових республіканців звільнити 50 тисяч посадовців за ознакою "безпартійність" та розробка указу, що дозволяє використовувати армію проти демонстрантів - це внутрішні аспекти. А ось скорочення видатків на оборону на 40-50% та фактичний перехід до політики ізоляціонізму під гаслом America First - це вже про зовнішні.

America First

"Це найбільша зміна у зовнішньополітичному мисленні Республіканської партії, можливо, з 1940-х років", - характеризує стан в американському політикумі Майкл О'Хенлон з найбільш потужного аналітичного (think tank) Брукінського інституту.

Справа в тому, що наразі республіканців у США два види - "стара школа" у якій живі ідеали Рейгана з методом "мир через силу", та нова з гаслом America First. А за ним криється не перша позиція у світі, як гегемона, а пріоритетність. Спочатку потреби США - потім усі інші.

Й у потребах усіх інших нові республіканці вбачають роль США у вигляді "щита" та головного оборонного фактора по всьому світу. На що звісно виділяється величезний об'єм коштів, які нова генерація політиків хоче скерувати на внутрішні потреби.

America First

Загалом мова йде про "мінус" 40-50% на оборонні витрати. Про це заявив один з авторів 900-сторінкового плану Project 2025 від Heritage Foundation, аналітичного центру, який максимально тісно пов'язаний із Дональдом Трампом. Таке скорочення дозволить "покласти край американському авантюризму" у зовнішній політиці.

При цьому за своєї минулої каденції Трамп навпаки збільшив оборонний бюджет США. Але за останній час "трампівське" крило республіканської партії неодноразово "атакувало" Пентагон за неефективне використання коштів. А "трампісти" дорікали тим, що "американський народ старанно працює, щоб заробити кожен долар, які майстерно тринькає Пентагон".

Все це відбувається на фоні постійного перевищення стелі державного боргу США та наближення оборонних видатків до психологічно важкого бар'єра в 1 трлн доларів до якого залишилось не так й багато. Бо наразі планується витратити 886 млрд доларів у які також зашита допомога всім союзникам США включно з Україною.

Наслідки ізоляціонізму США

Й на фоні цього у будь-якому випадку поступове зменшення оборонних витрат означає, що США буде втрачати можливість проєкції сили на всіх супротивників. А о нарощення виробництва озброєння та всі оборонні програми підпадуть під скорочення на фоні й так дефіциту виробничих потужностей.

При цьому для самих збройних сил США для гарантування власної безпеки цього вистачить, але не на допомогу іншим.

І хоча у публікації американського видання не згадується політика ізоляціонізму, але по суті це якраз те, куди наразі прямує нова генерація республіканської партії. При цьому саме гасло America First відсилає до назву американського політичного курсу на початку Другої світової війни який декларував збереження нейтралітету.

America First
Це звісно не буде у наступний день перемоги цілком можливої перемоги Трампа, але він цілком може реалізувати виведення американського контингенту з Європи, як це він це спробував зробити у 2020 році з Німеччиною. При цьому дорікаючи колективному Брюсселю у тому, що "американський народ не має платити за вашу безпеку".

Скорочення оборонних витрат також означає неможливість гарантувати проєкцію сили у випадку атаки Китаєм Тайваню. А також відсіч будь-яких агресивних намірів диктаторів по всьому світу, навіть включно з "заднім подвіррям" у вигляді Південної Америки де прямо зараз назріває вторгнення Венесуели до Гайани.

На фоні цього США об'єктивно відмовляється від ролі не просто гаранта світового правопорядку, а просто гаранта безпеки для союзників. А це неодмінно призведе до заповнення цього вакууму іншими державами. Тобто мова дійсно йде про цілком можливий глобальний зсув світової безпеки.

Й такий зсув дійсно не відбувається за один день, але це тренд, який цілком можливо реалізувати за декілька каденцій нової генерації республіканців. Тобто мова йде не про одного Дональда Трампа, а про зміну вектора однієї з двох партій у США, яка все одно буде отримувати близько 50% голосів у Конгресі та впливати на рішення.

Читайте також: Французи так вагаються, яким має бути танк, що аж згадали про старий легкий AMX-13