xcounter
#

Французи так вагаються, яким має бути танк, що аж згадали про старий легкий AMX-13

6806
Французький AMX-13 на Tankfest 2023, ілюстративне фото з відкритих джерел
Французький AMX-13 на Tankfest 2023, ілюстративне фото з відкритих джерел

Досвід війни РФ проти України часто приводить західних військових до парадоксальних висновків

Французькі військові зараз між собою дискутують, які обриси та характеристики повинен мати перспективний танк в рамках проекту MGCS, особливо з поправкою на те, як видозмінилась роль ОБТ на полі бою війни РФ проти України, по суті редукувавшись до ролі "їздить та стріляє".

При цьому французи хочуть створити оригінальну модель, яка б відрізнялась від наявних американських та британських, німецьких та радянсько-російських ОБТ. І на такому фоні вони як про зразки згадали не тільки ОБТ Leclerc, але й про легкий танк типу AMX-13, що був знятий з озброєння армії Франції ще наприкінці 1980-х років. Про це йдеться в публікації французького порталу Opex360.

Читайте також: У РФ вигадали як Су-75 Checkmate створити "опціонально пілотованим" - будуть міняти всю носову частину

Наскільки якраз не маргінальною є згадка про AMX-13 як одну із перспективних моделей для французьких ОБТ, показує хоча б те, що про цей танк згадав начальник штабу армії Франції (CEMAT) генерал П’єр Шіль.

Він аргументує, що в сучасній війні особливо зараз для танка як виду зброї найважливішими стають характеристики саме маневреності та вогневої міці. І мовляв, легкий AMX-13 як абстрактний приклад у таку модель вимог зі своїми ТТХ вписується оптимально.

Хоча звісно, при цьому не йде мова про те, що перспективний MGCS має наслідувати буквально. Мова лише про референтні зразки, опора на які має допомагати створювати нові машини.

Французький AMX-13, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ж згадувати про сам французький легкий танк AMX-13, що уже є предметом вивчення для істориків, то про цю машину варто розповісти наступне.

AMX-13 був одним із найбільш масових танків часів "Холодної війни", усього було виготовлено 7,7 тисяч екземплярів як і в Франції, так і в інших країнах, що купили ліцензію на виробництво цієї машини.

Маса танка AMX-13 складала всього 15,5 тон, броня – протикулева та протиуламкова, швидкість – до 65 км/год, екіпаж – 3 особи. Озброєння могло коливатись, залежно від модифікації – 76 мм, 90 мм чи 105-мм гармата, боєкомплект – 32-36 пострілів (залежно від модифікації), які розміщувались в автоматі заряджання.

По суті, роль AMX-13 на полі бою справді мала зводитись до ролі "їздить та стріляє", тобто відстрілятись по піхоті та укріпленням ворога та швидко покинути свою позицію.

Одна із похідних від французької AMX-13 – це австрійський SK-105. І про таку машину згадували в лютому 2023 року, коли розповідали про те, що на складах в Європі стоять ще гірші танки, аніж Leopard 1, і їх також намагаються продати ЗСУ.

Австрійський легкий танк SK-105, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Поляки активно тестують систему Gladius, яка допоможе їхнім сотням ракетних систем та САУ знищувати цілі