xcounter
#

Поляки активно тестують систему Gladius, яка допоможе їхнім сотням ракетних систем та САУ знищувати цілі

2235
Фото: WB Group
Фото: WB Group

Ця нова система допоможе польським військовим проводити розвідку та здійснювати удари на відстані до 100 км

Польська група компаній WB Group на полігоні Торунь провела випробування безпілотних літальних апаратів, що входять до складу розвідувально-ударної системи Gladius, яка вже в цьому місяці має бути поставлена до польського війська.

Система Gladius — це польська розробка, яке має значно посилити можливості ракетних військ та артилерії Польщі з виявлення та знищення цілей. Вона зокрема оснащена сучасними вітчизняними системами зв‘язку, системою управління вогнем Topaz, а також системами аналізу даних на базі штучного інтелекту, розповідають у виданні Defence24.pl.

Читайте також: Схоже Польща вже озброїлась балістичною ракетою KTSSM-II - корейським аналогом ATACMS

Дійсно історична угода на закупівлю системи Gladius була підписана у травні 2022 року на суму близько 450 млн доларів — це був найбільший контракт в історії Польщі на постачання БПЛА для війська. Зараз замовлена система проходить тестування, перевіряють як роботу окремих компонентів, так і комплексу в цілому.

Одним з напрямків тестування є перевірка тих безпілотників, що входять до складу Gladius — зокрема під час випробувань на полігоні БПЛА з бойовою частиною успішно знищив визначену ціль.

WB Group безпілотник Gladius
Момент ураження цілі, фото — WB Group
До складу Gladius

входять два основних типи БПЛА — по-перше, сімейство FT-5 для виконання розвідувальних завдань; по-друге, ударні БПЛА BSP-U з різними типами бойових частин (фугасні, кумулятивні тощо), а також навчальний багаторазовий варіант цих дронів BSP-UT.

Також до складу комплексу входять машини управління на рівні батареї та взводу, а також мобільні пускові для всіх типів безпілотників Gladius, транспортні машини та машини технічної підтримки для проведення польового ремонту техніки.

Читайте також: У Польщі сперечаються щодо САУ, бо є Krab, і закуповують сотні K9PL