xcounter
#

Уразити FPV-дроном ЗРК "Тор", який у РФ вважається найбільш ефективним проти БПЛА: game changer як він є

9210
ЗРК "Тор"
ЗРК "Тор"

Ураження російського ЗРК "Тор" демонструє вже сталу тенденцію того, як FPV-дрони-камікадзе кардинально змінюють поле бою і нищать систему озброєнь, які створювались десятиріччями

Бійці ЗСУ з роти ударних БпАК 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка продемонстрували відео на якому зафіксовано ураження російського зенітного ракетного комплексу "Тор-М1".

Результативний удар по ЗРК призвів до його пошкодження. На останніх кадрах видно, що дрон був спрямований на радіолокаційну станцію наведення "Тору", який знаходився у похідному положенні. Її виведення з ладу означає унеможливлення роботи ЗРК та доволі високовартісного ремонту.

Читайте також: Знищена загоризонтна РЛС "Предел-Э" - чи дійсно вона така унікальна та про що говорить її ураження

Сам комплекс, скоріш за все, якраз виїхав, або навпаки намагався залишити позицію. Тобто звісно існує момент більш ніж вдалого вибору моменту для атаки. Але справа в тому, що ураження російського "Тору" є більш ніж показовою ситуацією ефективності FPV-дронів. Бо при вартості від 500 доларів уражаються цілі, які, по-перше, коштують у десятки мільйонів доларів. А, по-друге, у РФ саме "Тор" вважається найбільш ефективним засобом протидії БПЛА.

Відносно зазначеної у дописі ціни у 25 млн доларів, то це орієнтовна експортна ціна комплексу станом на 2005 рік. У реальності зараз його вартість може бути зовсім інша й скоріш за все у більшу сторону навіть для армії РФ.

ЗРК Тор

Але окрім цього треба нагадати для яких задач сам "Тор" створювався ще у СРСР - захист від передових ешелонів сухопутних з'єднань від ударних вертольотів, штурмової авіації, перехоплення крилатих та протирадіолокаційних ракет, а вже згодом - перехоплення БПЛА.

У концепції армійської ППО СРСР 80-х років, саме "Тор" мав убезпечити захист наземних підрозділів від атак з повітря, створити рухому парасольку над колонами бронетехніки, або над позиціями, які б ставали мішенню для A-10 та AH-64 Apache.

ЗРК Тор

Але тепер "Тор", який ідеологічно для прикриття наземних підрозділів мав висуватися ближче до переднього краю потрапляє у зону дії FPV-дронів. Бо вони стали найбільш далекобійним, високоточним та легким засобом ураження на найнижчому тактичному рівні.

Саме тому FPV-дрон поступово стає game changer-ом на полі бою, бо дозволяє реалізувати те, для чого раніше необхідно було залучати комплекс засобів абсолютного іншого рівня.

Читайте також: РФ може мати два види ракет "Искандер-К" з різницею по дальності та пусковим установкам