xcounter
#

Знищена загоризонтна РЛС "Предел-Э" - чи дійсно вона така унікальна та про що говорить її ураження

МБРЛС ЗГВ "Предел-Э"
МБРЛС ЗГВ "Предел-Э"
19329

Окрім самого факту знищення "Предел-Э", цікавіше - чим саме була уражена ця російська РЛС, яка дійсно могла бути вироблена в одному єдиному екземплярі

Сили оборони України знищили на поки що окупованій території Херсонської області доволі рідкісний зразок російської техніки - "Предел-Э". Це, як її називають у РФ, мобільна берегова радіолокаційна станція загоризонтного виявлення з підвищеною скритністю.

Сама станція була знищена у районі Залізного Порту, при цьому ракета, з огляду на відео, здійснила повітряний підрив.

Читайте також: Чим Leopard 1A5 відрізняється від інших модифікацій, і чи є суттєва різниця між Т-54/Т-55 і Т-62

Ідентифікувати цей високоточний засіб ураження поки не вбачається можливим. Але цілком можливо, що для знищення "Предел-Э" було використано ту ж саму ракету, яка нещодавно уразила ЗРК С-400 на мисі Тарханкут. І все що достеменно відомо - лише те що це нова українська розробка.

Альтернативою звісно є AGM-88 HARM для якого "Предел-Э" не відрізняється від будь-якої іншої РЛС для знищення яких він був створений. Водночас, якщо це була атака з повітря, то вона якраз стала можливою через знищення російського С-400, який у теорії мав прикривати і цей район від висотних повітряних цілей.

Також увагу слід звернути не лише на саму ракету, а й на те, що сама атака фіксувалась дроном, який знову вів розвідку з передачею зображення прямо над ворожими позиціями у тилу. У цьому випадку - мінімум у 50 км від поточної лінії фронту. Останнє також може говорити й про доволі вже прозаїчні засоби знищення цілей - HIMARS або навіть високоточний снаряд M982 Excalibur.

місце знищення МБРЛС ЗГВ

Водночас у повідомленні від Сил оборони півдня України, які і є джерелом відео, міститься інформція, що "Предел-Э" була продемонстрована у режимі підвищеної скритності лише у цьому році.

Але МБРЛС ЗГВ "Предел-Э" публічно у РФ демонструється, як мінімум, з 2017 року, про що свідчить фото з виставки "Армия-2017" та "Військово-морського салону" у Санкт-Петербурзі. Також її активно демонстрували й у наступні роки.

МБРЛС ЗГО Предел-Э
МБРЛС ЗГС Предел-Э

А ось характеристики самої станції залишаються втаємниченими. Вдалось знайти лише вкрай "аналоговнєтний" опис цієї системи та принципу її дії. Мовляв, "Предел-Э" працює за рахунок, далі цитата: "аномального поширення радіохвиль, що відбувається безпосередньо в приводному шарі атмосфери в так званому "хвилеводі випаровування", при цьому дальність у 400 км є нібито мінімальною.

Водночас реальна дальність виявлення через використання хвилеводу випаровування дуже сильно залежить від погодних умов. І тому задекларована дальність виявлення цілей у 10-15 разів перевищуючий радіогоризонт, скоріш "лабораторна", ніж справжня.

Про те, що не все так просто прямо говорить й приписка, що для досягнення таких параметрів, необхідно враховувати умови поширення вузького променя фазованої антенної решітки РЛС під необхідним кутом і це буде працювати лише у випадку морів у середніх та південних широтах.

І про те, що дальність у 400 км скоріше результат відповідного збігу погодних умов та точності налаштувань РЛС "Предел-Э" говорить те, що їх у РФ дійсно небагато. Активного піару у РФ цієї станції не було, лише те, що цією станцією "зацікавились" російські прикордонники. Й тому цілком можливо, що "Предел-Э" дійсно існував у одному єдиному екземплярі.

Читайте також: На Gripen може бути "новий" замовник, в якого нема грошей на нові літаки