xcounter
#

У РНБО повідомили, що удар по С-400 у Криму був завданий новою українською ракетою: аналіз можливостей

Чим саме ЗСУ завдали удар залишається невідомим, але це нова розробка
Чим саме ЗСУ завдали удар залишається невідомим, але це нова розробка
22613

Можливості нової української ракети, з огляду на опубліковані дані - більш ніж цікаві, а головне те, що це саме українська розробка на яку не діють будь-які обмеження

В Україні розроблено нову ракету високоточну ракету, перше публічне використання якої - знищення зенітного ракетного комплексу С-400 рашистів у поки що окупованому Криму на мисі Тарханкут поблизу Оленівки.

На опублікованому відео Головне управління розвідки Міністерства оборони України з втаємниченого дрона зафіксовано знищення одразу двох пускових комплексу, у результаті чого відбулась детонація зенітних ракет. А повторний вибух з великою долею ймовірності призвів вже до ураження й інші машин С-400.

Читайте також: Колісну бойову машину Patria можуть виробляти в Україні: чи є в цьому сенс, якщо є БТР-4

Й звісно залишалось питання, чим саме було завдано такий високоточний та ефективний удар. І трохи підняв завісу таємниці секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов.

"Ракета була нова. Ракета була абсолютно сучасна. Її використання довело, що наш оборонно-промисловий комплекс, наша програма, яка була започаткована у 2020 році. До речі нагадую тим, хто нам розповідав про підготовку до війни. Так от, саме у 2020 році було прийнято рішення РНБО щодо збройних процесів, вони не всі були відкриті й тому суспільство не могло знати про певні речі. Тобто так, це новий виріб, який показав себе бездоганно", - заявив Олексій Данілов.

Цю заяву він зробив в ефірі Українського Радіо, на записі з 06:18:

До цього вже була неофіційна інформація, що удар був завданий протикорабельною ракетою "Нептун", яку пристосували до ударів по наземних цілях. Останнє цілком можливо через те, що плани на таку розробку вже були ще під час її створення. А реалізувати це на існуючих технологіях цілком можливо, бо так можливості є й у Harpoon у версії Block II.

Водночас рашисти бідкаються на те, що це могла бути Brimstone 2, яку встановили на швидкісний катер. На таку думку окупантів могло наштовхнути операція бійців ГУР на наступний день з висадкою у цьому ж районі. Але слова секретаря Ради нацбезпеки та оборони знімають версію щодо Brimstone 2.

Також можливо звернути увагу на сам удар, який може натякнути на певні можливості самої ракети. Точніше - її системи наведення. Враховуючи те, що удар супроводжувався дроном можливо зробити припущення, що він відігравав роль цілевказівника.

Водночас мітка оптико-прицільної станції знаходиться на центральній машини, скоріш за все РЛС комплексу С-400. Тобто БПЛА не здійснював підсвітку цілі лазерним променем. Також через ураження саме пускової, а не РЛС, можливо виключити пасивну радіолокаційну головку самонаведення.

З систем наведення залишається тепловізійна та радіолокаційна. Враховуючи те, що мова йде про українську розробку, то найбільш ймовірний саме останній варіант. Тим паче, що пускова типу С-300 чи С-400 має доволі характерну радіолокаційну сигнатуру.

Водночас не варто забувати й те, що деякі українські розробки у ракетній царині демонстрували доволі високу точність навіть у випадку використання лише супутникової та інерціальної системи навігації. Наприклад, "Вільха":

Також на відео можливо помітити доволі великий за розміром первинний вибух, полум'я якого поглинає одразу дві пускові С-400. Тобто мова йде про доволі велику за розміром бойову частину осколково-фугасного типу.

А це вже означає, що мова йде про "велику" ракету, що прямо говорить і про дальність польоту. В цих умовах мова тоді повинна йти про 130 км від найближчої точки фронту, до якої ще необхідно додати 10-20 км, або про 180 км, якщо брати за місце пуску район Одеси.

Таким чином отримаємо доволі далекобійний засіб ураження, який вдвічі перекриває можливості GMLRS у HIMARS, при забезпеченні схожої точності. А це вже означає нові та доволі цікаві можливості ЗСУ щодо знищення противника у його навіть далекому тилу. При цьому не лише на окупованій території.

Читайте також: Стала відома ціна Leopard 1 до повномасштабного вторгнення РФ: танк за ціною вбитої євробляхи