xcounter
#

Стала відома ціна Leopard 1 до повномасштабного вторгнення РФ: танк за ціною вбитої євробляхи

4961
Leopard 1
Leopard 1

Як виявилось у 2019 році Leopard 1A5 коштував настільки дешево, що за ці гроші можливо було купити реально вбиту євробляху, або смартфон

Завдяки суперечці між компанією Global Logistics з Німеччини, швейцарській RUAG та уряду Швейцарії, стала відома ціна на танк Leopard 1. Щоправда, станом на 2019 рік, до повномасштабного вторгнення РФ та світовому тектонічному зсуву безпекової ситуації, що призвело до дефіциту озброєння.

Відповідно до публікації швейцарського Tages Anzeiger, ще у 2019 році Global Logistics придбало у RUAG 25 танків Leopard 1A5 за 12,5 тисячі швейцарських франків, приблизно 12,5 тисячі доларів, тобто по півтисячі доларів США за одну бойову машину. Тобто за ціною вбитої євробляхи чи смартфона.

Читайте також: Поляки вже мають першу РСЗВ Homar-K на власному шасі і провели перші стрільби у Південній Кореї

Угода була підписана, що було підтверджено RUAG, але німецька компанія залишила придбані машини на території складу компанії, який розташований в Італії. Й тепер намагається їх отримати, але у справу зараз втрутився уряд Швейцарії, який вирішив перевірити чи була тоді отримана відповідна ліцензія не продаж й чи необхідно її видати знову.

Leopard 1
Leopard 1 на складі RUAG в Італії (фото: Tages Anzeiger)

А якраз останнє цілком може бути заблоковано урядом країни, через плекання політики нейтралітету та впевненості у тому, що ці Leopard 1A5будуть направлені до України. Нагадаємо, що поки всі спроби змінити цю позицію розбиваються через те, що парламент країни не може проголосував відповідні правки.

При цьому RUAG цілком може бути певною мірою зацікавлена у тому, щоб угода була переглянута, бо зараз ціна на Leopard 1 значно вища за 500 доларів за одну машину. Чудовий приклад - апетити бельгійської OIP Land Systems, яка за не менш вживані Leopard 1A5 просила спочатку 0,5 млн євро, а потім очільник компанії взагалі повідомив, що реальна ринкова ціна машин 1 млн євро.

Й зрештою їх все ж таки викупив Rheinmetall, хоча остаточну ціну названо не було. І хоча мова йшла про закупівлю 50 машин їх стан виявився таким, що 20 будуть просто розібрані на запасні частини.

Й в теперішніх умовах навряд можливо очікувати те, що танк Leopard 1A5 у теперішніх умовах буде коштувати по 500 доларів за одиницю. Бо при його вазі у 42 тонни це його приблизна ціна у випадку здачі на металобрухт з вартістю чормета.

І навіть якщо ці машини знаходяться взагалі не у боєздатному стані вони все одно є цінним джерелом для отримання запчастин для інших машин. А останнє не менш важливо, бо Україна може отримати понад 200 Leopard 1, що зробить цю машину найбільш поширеним у ЗСУ західним танком.

Читайте також: ЗСУ вже вдвічі натякали, що отримали ЗРК "Куб", про які невідомо головне