xcounter
#

У бельгійської OIP Land Systems викупили "золоті" Leopard 1 для ЗСУ і їх модернізують

Leopard 1
Leopard 1
6447

Мова йде про півсотню танків Leopard 1, які у 2014 році бельгійський уряд розпродавав по 10-15 тисяч євро і відмовився викупити у 2022 році із цінником у 0,5 млн євро

Збройні Сили України посиляться ще півсотнею танків Leopard 1, які перебували на складах приватної бельгійської компанії OIP Land Systems. Ці машини довгий час перебували у прицілі бельгійського уряду, який хотів передати ці машини, але зіткнувся з тим, що має справу з приватною компанією, яка захотіла на цьому заробити.

Справа в тому, що Бельгія у 2014 році списала свої Leopard 1 та продала по 10-15 тисяч євро за машину (очільник компанії називає ціну 37 тисяч євро за танк), а коли уряд звернувся до OIP Land Systems з метою викупити їх, то отримав цінник у 500 тисяч євро за танк.

Читайте також: Росіяни задумались про свою 155-мм артилерію як в Китаю, базою може бути "Мста-С"

Торги ж OIP Land Systems, яка стала мішенню для критики у ЗМІ, призвели до того, що очільник цієї компанії Фредді Верслуйс повідомив, що ціна Leopard 1 після ремонту взагалі може складати близько 1 млн євро. І в результаті, станом на лютий цього року, здавалось, що ситуація так й залишитися у стані "собаки на сіні".

Але, як пише Businessam з опорою на власні джерела, ситуацію вдалось вирішити й перші танки зі складів OIP Land Systems були направлені до України. Хто саме їх викупив та за якою ціною залишається невідомим, але це був точно не уряд Бельгії, який офіційно повідомив, що ціна у 0,5 млн євро за танк, який не обслуговувався та не ремонтувався - завищена.

Хоча не менш завищені ціни зрештою не завадили Великій Британії викупити для України із запасів OIP Land Systems півсотні БТРів M113 та 20 одиниць САУ M109. Але можливо справа в тому, що якби бельгійський уряд викупив свою ж техніку, яку продав за ціною металобрухту, за поточну ціну, то питань до влади було б ще більше.

Також видання зазначає, що шлях цих машин до ЗСУ пройде через Німеччину та Італію, де ці машини мають отримати неназвані "нові системи озброєння".

Й таким чином перспективна кількість танків Leopard 1 на які може розраховувати ЗСУ якісно збільшилась. Справа в тому, що фігурували наступні джерела походження танків: 88 танків у запасах Rheinmetall, 99 у запасах Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, ще 96 у швейцарській компанії Ruag AG, але їх передача поки заблоковано Швейцарією. Можливо певна кількість машин залишається на складах Бундесверу.

А загалом програма постачання танків фінансується урядами Німеччини, Нідерландів та Данії. Й першу партію з 10 Leopard 1A5 Україна вже отримала у липні цього року.

Водночас необхідно розуміти, що навіть якщо мова йде про близько 240 або навіть понад 330 танків, якщо звісно Швейцарія розблокує реекспорт, це Leopard 1, який неможливо назвати сучасним танком та має свої концептуальні недоліки закладені ще під час розробки у 50-х роках.

Але у будь-якому випадку декілька сотень Leopard 1 краще за декілька десятків Leopard 2. Більше того, необхідно розуміти, що зараз не до вибору і дуже схоже, що до німецького Leopard 1 у строю ЗСУ цілком може приєднатися й британський Chieftain.

Читайте також: Український БПЛА SpyGun, як приклад, якими можуть бути дрони