xcounter
#

Бельгійські зброярі заломили ціну в півмільйона євро за один Leopard 1 у неналежному стані, які викупили за 15 тисяч

58625
Німецький Leopard 1A5, фото ілюстративне, автор Rainer Lippert
Німецький Leopard 1A5, фото ілюстративне, автор Rainer Lippert

І це вже не вперше, коли бельгійські компанії викупають техніку за безцінь і потім хочуть за неї сотні тисяч доларів

Бельгія могла б викупити для України списані танки Leopard 1, втім на заваді цьому постають неймовірно високі ціни від місцевих компаній та стан самих танків – такий висновок можна зробити зі слів міністра оборони країни Людивін Дедондер.

"У нас більше немає танків на складах бельгійської армії. Близько десяти років тому було вирішено продати ці танки по 10-15 тисяч євро за штуку. Ніщо не заважає нам їх викупити, але вони не діючі. І бельгійські компанії роблять необґрунтовану націнку та пропонують ціну перепродажу в 500 тисяч євро за танк, коли ремонтних робіт не було", – відзначила вона, відповідаючи на питання про найбільший оборонний пакет для України від Бельгії.

Читайте також: "Крига скресла" і Leopard десятками поїдуть в ЗСУ: чи можна вже назбирати на танкову бригаду

Нагадаємо, що ще у 2014 році армія Бельгії відмовилася від своїх танків Leopard 1, що залишалися на озброєнні – частина танків пішли в музеї або ж використовуються в навчальних цілях, однак більшість – розпродано.

Насправді тут варто згадати передусім те, що це не вперше, коли Бельгія не може викупити зброю для ЗСУ через жадібність місцевих зброярів – йдеться про історію постачання партії САУ M109, які свого часу викупила місцева компанія OIP і за яку заломили зависоку ціну, хоча компанія викупила їх за 15 тисяч євро за одиницю. Але тоді зрештою все вирішилося тим, що ці САУ для України змогла викупити Велика Британія.

m109
Бельгія мала проблеми з передачею САУ M109 через місцевих зброярів і зрештою в цьому допомогла Великобританія

Щодо танків, то тут можна сказати таке – враховуючи, що безпосередньо міністр оборони відзначає неналежний стан цих машин, то ці танки не будуть суттєвою втратою з урахуванням створення потужної коаліції з передачі потужніших Leopard 2.

Читайте також: Leopard 2: які є версії машини й на що треба звертати увагу для того, щоб їх відрізнити