xcounter
#

"Крига скресла" і Leopard десятками поїдуть в ЗСУ: чи можна вже назбирати на танкову бригаду

5492
Фото: KMW
Фото: KMW

Схоже, тепер справа за тим, як швидко західні танки зможуть приїхати в ЗСУ, щоб бити російську армію

Сьогодні, 25 січня, США та Німеччина мають офіційно оголосити про постачання України важливої зброї, яка потрібна ЗСУ для протистояння російському окупаційному війську – бойових танків Abrams та Leopard.

Так, ще вчора, 24 січня, стало відомо, що США вже цього тижня мають оголосити про передачу ЗСУ своїх танків Abrams. За даними видання Politico, йдеться про близько 30 танків, відправку яких наразі розглядає адміністрація Байдена.

Читайте також: 12 країн вже погодили передачу танків Leopard 2 до ЗСУ, але чекають офіційної згоди Берліна - ABC News
M1 Abrams
M1 Abrams

Втім, є один нюанс – танки, ймовірно, будуть передані у рамках Ініціативи сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative або ж USAI), яка передбачає закупівлю зброї безпосередньо у виробника, а не надання безпосередньо з запасів армії США.

Такий крок від США, схоже, був необхідний для того, щоб Німеччина зрештою погодилася поставити ЗСУ свої танки Leopard – як повідомляє видання Der Spiegel, канцлер Німеччини Олаф Шольц має погодити постачання щонайменше роти сучасних машин Leopard 2A6 (ймовірно 14 одиниць), які будуть передані зі складів Бундесверу.

Leopard 2A6
Leopard 2A6

Після цього з’явилася інформація про те, що танки Leopard Україні готові передати ще дві країни. По-перше, це Норвегія, яка готова віддати 8 з 36 своїх танків Leopard 2А4. По-друге, це Нідерланди, які можуть передати Україні одразу 18 танків Leopard 2A7, які вона орендує в Німеччині і може викупити їх для ЗСУ.

Крім того, також варто згадати те, що раніше про свої плани передати ЗСУ танки Leopard повідомляла Польща (14 одиниць) та Фінляндія (кількість невідома).

leopard 2
Польські Leopard 2, фото ілюстративне

Загалом у контексті постачання варто згадати таке – раніше ми повідомляли про те, що 12 країн вже погодили передачу танків Leopard 2 до ЗСУ і мають зібрати близько 100 танків. Тоді ж повідомлялося, що серед країн, які готові поставити танки Україні, окрім Польщі та Фінляндії, є також Іспанія, Данія та Нідерланди. Водночас серед інших кандидатів можуть бути доволі неочікувані потенційні "донори".

leopard 2a7 бундесвер
Танки Leopard 2A7 бундесверу, що формально передані в оренду армії Нідерландів під час спільних навчань у Литві в жовтні 2021 року, фото - ANDY MEIER/NATO’S ENHANCED FORWARD PRESENCE IN LITHUANIA

Таким чином, наразі ми маємо таку ситуацію з кількістю Leopard, які нам мають виділити союзники:

  • Нідерланди – 18 одиниць Leopard 2A7;
  • Німеччина – щонайменше 14 одиниць Leopard 2A6;
  • Польща – 14 одиниць Leopard 2;
  • Норвегія – 8 танків Leopard 2А4;
  • Фінляндія – невизначена кількість;
  • Данія – невизначена кількість;
  • Іспанія – невизначена кількість.

Якщо припустити, що Данія, яка має в активі всього 44 танки за прикладом Норвегії погодиться передати 8 одиниць, а Іспанія та Фінляндія – по роті танків, то за загальним підрахунком ми наразі маємо вже щонайменше 90 танків Leopard, які можуть поїхати в ЗСУ – фактично танкова бригада ЗСУ і навіть більше, якщо враховувати, що у списку мають бути ще 5 країн, які теж мають бути в складі "танкової коаліції" і тому, ймовірно, на нас чекають ще більше неочікуваних сюрпризів у постачанні Україні важкої бронетехніки.

Читайте також: Про танки Abrams для ЗСУ офіційно можуть оголосити вже цього тижня, за ними будуть і Leopard – WSJ