xcounter
#

Перші десять Leopard 1A5 від Німеччини передані Збройним Силам України

2475
Leopard 1
Leopard 1

Про Leopard 1A5 для України почали говорити ще у квітні 2022 року, навіть називаючи можливі строки постачання у 6 тижнів

Уряд Німеччини оприлюднив оновлення до переліку озброєння, яке передано до України, в якому зазначено про посилення Збройних Сил України танками Leopard 1A5 у кількості 10 одиниць.

Також у переліку озброєння з традиційною німецькою педантичністю вказані додаткові 1305 артснаряди у калібрі 155-мм та ще 2064 одиниці димових боєприпасів у цьому ж калібрі. 13 мостових систем для створення переправ та 20 кулеметів MG3 для бронетехніки.

Читайте також: Чи є ефективний засіб протидії ракетам "Оникс", якими рашисти гатять по Півдню України

У переліку також зазначено озброєння, яке замовлено та могло вже бути передано до ЗСУ, або постачання знаходиться у стані передачі в міру виготовлення: 4 бронеавтомобілі та 10 наземних оглядових РЛС, 16 вантажівок Zetros, 80 розвідувальних дронів RQ-35 Heidrun та 100 тисяч аптечок.

Й повертаючись до Leopard 1A5 необхідно зазначити, що це перша партія, яка після доволі довгих розмов все ж таки потрапила до України.

Leopard 1A5

Бо перші розмови щодо цього танка розпочались ще у квітні минулого року, коли у Rheinmetall оголосили про готовність відправити до 50 танків на посилення ЗСУ із наявних запасів компанії. При цьому тоді у компанії оцінили строки передачі перших машин на рівні шести тижнів. Але на практиці ці "шість тижнів" розтягнулись аж на 14 місяців.

За цей час Берлін кардинально змінив свою позицію щодо передачі озброєння до України, передав до України Leopard 2A6 та взагалі вийшов на доволі високі позиції у рейтингу європейських країн за об'ємами допомоги ЗСУ озброєнням.

За цей же час в Україні кардинально змінилась й ситуація на полі бою, й виклики до бронетехніки на ньому, а також об'єктивно й відношення до будь-якого озброєння, що постачається від партнерів.

Й зазначмо, що Leopard 1 до ЗСУ планується поставити більше ніж Leopard 2, який вдалось набрати на два батальйони з перспективою набрати третій на початку 2024 року, тобто досягти рівня близько 90 машин. А відносно Leopard 1, то відомо про 88 машин у запасах Rheinmetall, 99 у запасах Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, тобто загалом 187 танків.

Ще 96 танків Leopard 1A5, які належать швейцарській компанії Ruag AG та знаходяться в Італії на зберіганні, досі знаходяться під питанням через блокування Швейцарії їх реекспорту.

Читайте також: РФ може бити ракетами "Москит" по суднам, які везтимуть зерно з України