xcounter
#

Компанія OIP має цілий склад зброї для ЗСУ, але ціна "золотих" Leopard 1 виросла ледь не до 1 млн євро

13058
Компанія OIP має цілий склад зброї для ЗСУ, але ціна "золотих" Leopard 1 виросла ледь не до 1 млн євро

Історія бельгійських Leopard 1 для України набирає обертів і в ній з’являються нові нюанси – і нові ціни

Бельгійська компанія OIP Land Systems має у своєму "активі" один з найбільших приватних складів із запасами зброї в Європі й каже, що низка з наявних машин – ті ж танки Leopard 1 – можуть поїхати воювати в Україну. Втім, як завжди, в цій історії є купа своїх нюансів – такий висновок можна зробити з інтерв’ю засновника та очільника цієї компанії Фредді Верслуйса виданню The Guardian.

Компанія OIP Land Systems вже насправді нам відома – вона займається тим, що скуповує старе озброєння та військову техніку з надією на те, що потім її можна було вигідно продати – як це було, наприклад, з їхніми САУ M109, які для України зрештою викупила Великобританія.

Читайте також: Бельгія допоможе ЗСУ мати більше зброї проти російських ракет

Крім того, як стверджує видання, британці також викупили в OIP ще й 46 бронетранспортерів M113, які згодом були передані Україні у рамках одного з пакетів оборонної допомоги.

Всього ж бельгійська компанія має на складі близько 500 одиниць техніки: це, зокрема, 38 одиниць зенітних самохідних установок Gepard, які вже знайомі ЗСУ, 112 австрійських легких танків SK-105, 100 італійських бронетранспортерів VCC2, а також 70 бронетранспортерів M113 (щоправда, не відзначається, чи це з урахуванням тих, що вже продали британцям або ж ні) і 50 танків Leopard 1.

Саме танки Leopard 1 цієї бельгійської компанії останні часом активно обговорювалися в ЗМІ. Ці машини бельгійський уряд списав у 2014 році і бельгійська компанія викупила їх, як стверджує сам Верслуйс, за "ринковою ціною" у 37 тисяч євро за одиницю (раніше у ЗМІ фігурував "цінник" у 10-15 тисяч).

Як стверджує очільник OPI, це була дуже ризикована "оборудка", і компанія роками не могла продавати Leopard 1 та Gepard через позицію Німеччині щодо реекспорту, але тепер для OPI відкрилося "вікно можливостей" і з'явився потенційний покупець – Україна.

І от тут починаються цікаві нюанси. Наприклад, як каже Guardian, раніше міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер стверджувала, що вже розпочала перемовини з компанією OIP. Результати цих перемовин такі – компанія хоче мати "величезний прибуток" за ці танки і Бельгія не збирається платити по півмільйона за один Leopard 1, тим паче які "і близько не боєздатні".

Натомість Верслуйс каже, що не отримував звернення від уряду Бельгії. І що наразі важко встановити ціну за один Leopard 1, бо треба перевіряти, в якому стані знаходяться ці машини. І взагалі – на відновлення можуть піти місяці, а ціна за ремонт одного (!) танка може сягнути 1 млн євро.

Верслуйс також стверджує, що з питанням закупівлі танків Leopard звернувся український державний експортер та імпортер зброї і загалом його компанія відкрита до всіх варіантів, але ціна "має бути справедливою". Тож схоже, тепер варто очікувати продовження цієї історії, головне питання якої наразі – чи зможуть сторони зійтися в адекватній ціні за списані танки Leopard 1.

Читайте також: Бельгія готує Україні допомогу, яка хоч трохи зекономить гроші на авто для ЗСУ